StoryEditor

Diskusia hnclub

08.01.2009, 23:00

Ľubomíra Raková, redaktorka HN
Má Európska únia v snahe vyriešiť problémy s dodávkami plynu z Ruska aj iné ako diplomatické nástroje?
Joaquin Almunia, komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti: Vzťahy EÚ a Ruska sú dôležité tak v ekonomickej, ako aj v mimoekonomickej rovine. Môžeme sa snažiť presvedčiť našich ruských partnerov, že plyn sa nesmie používať ako zbraň. Využívame preto diplomaciu miesto sankcií a dúfame, že tieto snahy budú úspešné.

Ľubomíra Raková
Bude Slovensko po vstupe do eurozóny rýchlejšie dobiehať úroveň starých členských krajín EÚ?
Joaquin Almunia: Euro poskytuje mnoho výhod, zároveň však prináša aj zodpovednosť. Vláda musí vedieť, aké podmienky je nevyhnutné naďalej plniť. Jej zodpovednosť v tomto smere naďalej pokračuje.

Ľubomíra Raková
Ako môžu prijatie eura a aj súčasná finančná kríza vplývať na príchod zahraničných investorov?
Joaquin Almunia: Euro je dodatočný argument, potvrdenie stability slovenskej ekonomiky. Aj keď v týchto ťažkých časoch váhajú investovať kdekoľvek.

Ľubomíra Raková
Aký je ekonomický výhľad na najbližšie obdobie?
Joaquin Almunia: Všetky odhady hovoria o veľmi ťažkom roku 2009. Momentálne je v recesii EÚ, USA aj Japonsko a odhady sú negatívne. Dno by sme mali dosiahnuť v polovici roka 2009 a opatrenia prijaté v únii aj globálne by mali mať pozitívny vplyv. No čísla ku koncu roka je veľmi ťažké odhadovať.

Peter Vavro, šéfredaktor HN
Ako sa dá zabrániť tomu, aby sa podobná kríza s dodávkami plynu už neopakovala?
Joaquin Almunia: Veľa členských krajín je závislých od ruského plynu. No Rusi sú zasa závislí od nášho dopytu. My musíme zlepšiť energetickú bezpečnosť, integrovať naše energetické zariadenia, musíme byť menej závislí od externých dodávateľov. A musíme presvedčiť Rusko, že je aj v jeho záujme mať dobré vzťahy s EÚ.

Peter Vavro:
Ako by sa mala Slovenská republika správať v snahe minimalizovať dosahy finančnej krízy?
Joaquin Almunia: Dôležité je mať silný makroekonomický rámec. V tomto roku neočakávame inflačné tlaky, budeme podporovať dopyt, potrebujeme kombinovať stimuly pre ekonomiky, ktoré to potrebujú. Slovensko nie je tento prípad. U vás je treba zlepšovať produktivitu, ustrážiť si verejné financie. Musíte sa vyrovnať so starnutím obyvateľstva. A v oblasti zahraničných investícií treba diverzifikovať ich umiestnenie. Vaša ekonomika je však príkladom úspechu.

Branislav Cehlárik, Public Affairs Officer Citibank
Dostane sa euro na pozíciu lídra pre americký dolár a jen?
Joaquin Almunia: Je na trhoch, aby rozhodli, či budú vo väčšej miere používať euro. Neočakávam, že dolár stratí svoju pozíciu z roka na rok. Aj keď má americká ekonomika problémy, dolár zostane najdôležitejšou menou na svete.

Igor Junas, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Kerametal
Rusko je príliš jednoznačne obviňované ako jediný vinník odstávky dodávok plynu. Je za ňu zodpovedná aj Ukrajina, ktorá si neplní svoje obchodné záväzky.
Joaquin Almunia: Pri vyvodzovaní zodpovednosti si treba počkať na výsledok stretnutí v Bruseli. Rusko aj v minulosti využilo plyn ako svoju politickú zbraň. Rovnako aj Ukrajina môže mať svoj diel zodpovednosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 22:39