StoryEditor

Ako je to v Európe

05.10.2007, 00:00

V Európe fungujú v súčasnosti dva základné modely financovania zdravotníctva: z daní a z odvodov na zdravotné poistenie. Existujú aj ich kombinácie. Oba základné modely mali svoj historický vývoj. Odvodový sa využíva od konca 19. storočia, daňový od polovice 20. storočia. Trend posledných niekoľkých desiatok rokov je posun od daní k odvodom a pri odvodovom modeli od jednej poisťovne k pluralite.
V súčasnosti je v krajinách Európskej únie a európskeho hospodárskeho priestoru, ktoré majú spolu 500 miliónov obyvateľov, nasledovné pokrytie jednotlivými modelmi:

Prevažuje teda odvodový model s pluralitou zdravotných poisťovní. Odborníci sa zhodujú, že žiaden model nie je optimálny. Preto je istá tendencia ku kombinácii odvodového a daňového modelu. Vo viacerých krajinách boli pokusy vrátiť sa z pluralitného modelu k modelu jednej zdravotnej poisťovne. V žiadnej však neboli úspešné. Napríklad v marci tohto roka Švajčiari v referende návrat k jednej poisťovni odmietli. V krajine funguje 84 súkromných zdravotných poisťovní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:46