StoryEditor

Rast produktivity práce v SR tretí najrýchlejší v EÚ

21.11.2007, 15:54
Autor:
TASRTASR
Európska únia (EÚ) sa po prvý raz po mnohých rokoch priblížila k USA v oblasti produktivity práce. Vlani sa produktivita v rámci EÚ zvýšila o 1,5 %, pričom v USA vzrástla o 0,9 %.

Medzi veľkými ekonomikami únie sa najviac zvýšila produktivita v Nemecku (o 2,7 %). V Británii vzrástla o 1 % a vo Francúzsku o 1,2 %. Najvyšší prírastok vlani zaznamenalo so 7 % Lotyšsko, nasledované Litvou (+5,9 %). Na Slovensku sa produktivita zvýšila o 5,8 %, čím sme sa v rámci EÚ umiestnili na treťom mieste. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy The EU Economy: 2007 Review. Moving Europe's productivity frontier (Bilancia hospodárstva EÚ pre rok 2007. Posun hranice európskej produktivity).
Podľa Európskej komisie (EK) však nesmú členské štáty aj napriek rastu produkcie poľavovať vo svojej reformnej politike. "Ak chce Európa zužitkovať všetky výhody globalizácie, musí zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. Nevyhnutnou podmienkou zvýšenia konkurencieschopnosti je však rast produktivity. Členské štáty musia pokračovať vo svojich súčasných reformných snahách a ešte ich zvýšiť, ak chcú naozaj zvládnuť problémy v oblasti produktivity. Správnym rámcom pre tieto snaženia je Lisabonská stratégia," uviedol európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joagín Almunia.
Počas uplynulých dvoch rokov sa rast produktivity v EÚ opäť zrýchlil, takže sa začala zmenšovať priepasť medzi úniou a USA v tejto oblasti, ktorá vznikla v polovici 90. rokov. Veľký podiel na zrýchlení rastu produktivity však pripadá na akceleráciu konjunktúry, ktorú v tomto období únia zažila. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahol vlani 3 %, čo je najviac od roku 2000 a výrazne nad konjunkturálnym potenciálom únie. Správa upozorňuje na to, že napriek tomu neexistujú dôkazy pre štrukturálne a teda trvalé oživenie rastu produktivity.
Príčiny štrukturálneho zaostávania za USA ležia predovšetkým v oblasti veľko a maloobchodu, v oblasti finančných služieb rovnako ako v poskytovaní služieb pre firmy. Rast produktivity v oblasti služieb bol tiež nižší ako v priemysle. Príčinou je menej efektívne využívanie informačných technológií, pomalšie prispôsobovanie pracovných postupov a nedostatočná podpora konkurencieschopnosti prostredníctvom politických rozhodnutí.
Informovala o tom agentúra DPA a Európska komisia na internetovej stránke europa.eu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:17