StoryEditor

Výpadok dokážeme nahradiť

08.01.2007, 23:00

Nemyslíte si, že vyhrotenie vzťahov Bieloruska s Ruskom pripomína spor Ukrajiny a Ruska spred roka?
-- Kým nepoznáme skutočné dôvody prerušenia dodávok ropy z Ruska, situáciu nebudeme komentovať.
Ak by odstávka dodávok ruskej ropy trvala viac dní, aké kroky podnikne Európska únia?
-- V prípade, že by spor narušil zásobovanie, môžeme zvolať stretnutie skupiny pre zásobovanie ropou pri Európskej komisii (stretnutie zvolali nadnes -- pozn. red.), ktorá je zodpovedná za európske zdroje a zásoby ropy. Zároveň musíme mať na vedomí, že európsky ropný trh je omnoho otvorenejší než trh so zemným plynom. Ropa sa dá doviezť do krajín, ktoré ju potrebujú, tankermi. Znamená to, že s náhradným zásobovaním by nemal byť problém.
Myslíte si, že Rusko je pre úniu v oblasti energetiky spoľahlivým obchodným partnerom?
-- Rusko už dlho považujeme za veľmi zodpovedného partnera, a to prihliadnuc na všetky spory, ktoré sa udiali medzi Ruskom a Ukrajinou na konci roku 2005. Dúfame, že Rusi budú naďalej spoľahlivo zásobovať krajiny Európskej únie energiou, pretože sme s nimi vzájomne previazaní. Teda nielen my sme závislí od nich.
Ako chce Európska únia znížiť svoju závislosť od ruskej ropy a vyhnúť sa odstávkam dodávok ropy v budúcnosti?
-- Diverzifikácia zdrojov je jednou z úloh energetickej politiky únie. Áno, snažíme sa nájsť zdroje v ďalších častiach sveta a chceme tak diverzifikovať dodávky ropy. Na druhej strane chceme propagovať využívanie obnoviteľných zdrojov energie a využívanie uhlia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 00:34