StoryEditor

Na vyradenie Bohuníc treba vyše 66 miliárd

05.04.2006, 00:00
Približne 66,5 miliardy korún bude Slovensko potrebovať na odstavenie a likvidáciu dvoch dosluhujúcich blokov V1 a havarovaného reaktora A1 v Jaslovských Bohuniciach. Vo fonde na likvidáciu jadrových elektrární a paliva je dnes len zhruba 15 miliárd korún, odborníci odhadujú, že minimálne rovnaká suma v ňom chýba. Je to spôsobené jeho neskorým založením.

Na odstavenie a likvidáciu dvoch dosluhujúcich blokov V1 a havarovaného reaktora A1 v Jaslovských Bohuniciach bude Slovensko potrebovať približne 66,5 miliardy korún. Včera to potvrdila predsedníčka Úradu jadrového dozoru Mária Žiaková.
"Náklady na odstavenie a likvidáciu dvojbloku V1 sa odhadujú na 16,5 miliardy. Pri elektrárni A1 by náklady mali byť približne 25 miliárd. Vyhorené palivo z A1 sa už v minulosti podarilo vyviezť do Ruskej federácie," vysvetlila Žiaková. Odborníci predpokladajú, že na likvidáciu jadrového materiálu z V1 bude potrebných ďalších 25 miliárd korún.
Vo fonde na likvidáciu jadrových elektrární a paliva je dnes len zhruba 15 miliárd korún. Odborníci odhadujú, že minimálne rovnaká suma v ňom chýba, petože fond bol založený neskoro. Bloky V1 začali na svoju odstávku kumulovať peniaze po takmer dvoch desaťročiach od ich spustenia a v 70. rokoch si havarovaná A1 netvorila rezervy vôbec. Do fondu v súčasnosti prispievajú všetci prevádzkovatelia jadrových zariadení, teda elektrárne. Podľa návrhu nového zákona budú jeho dlh znižovať v najbližších 20 rokoch aj priame poplatky spotrebiteľov zahrnuté v cene elektriny. Pre priemernú domácnosť to znamená ročný príspevok zhruba 200 korún.
Neznamená to, že spomínaných 66 miliárd budeme potrebovať hneď. Po odstávke elektrárne bude najprv nutné tri roky skladovať rádioaktívne palivo, aby vychladlo a sčasti sa dekontaminovalo. "Až potom sa začne so samotným vyraďovaním primárneho okruhu. Plánované ukončenie likvidácie blokov V1 je okolo roku 2025," informoval Dobroslav Dobák zo spoločnosti GovCo, ktorá dnes V1 prevádzkuje. Je možné, že samotný reaktor bude v zemi ešte ďalšie desaťročia.
Podľa vyše 80 kontrol, ktoré jadroví inšpektori robili vlani, sú slovenské atómové elektrárne bezpečné. Ak by sa na základe politického rozhodnutia neodstavovala dnes najstaršia fungujúca elektráreň V1, mohla by vyrábať elektrinu minimálne do roku 2021.
"V bohunickej elektrárni V2 prebieha rozsiahla modernizácia, ktorú by mali ukončiť do roku 2008. Potom bude môcť elektráreň fungovať ešte 40 až 60 rokov. Podobne je to aj so životnosťou dvoch funkčných blokov v Mochovciach," dodala Žiaková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 18:25