StoryEditor

Bulharská mafia sa dvorí Európe

17.08.2006, 13:43
Bližší pohľad na politické inštitúcie Bulharska podľa autora analýzy vyvoláva pochybnosti o pripravenosti krajiny na vstup do Európskej únie v januári 2007.

Bulharsko je na ceste stať sa 26. členským štátom Európskej únie 1. januára 2007.Plánovaný dátum vstupu zdieľa so svojím severným susedom Rumunskom. Súčasné konanie bulharských mocenských centier však naznačuje, že tento 7,7-miliónový štát v juhovýchodnej Európe má ďaleko od súladu s inštitucionálnymi normami EÚ.
V prípade Bulharska sú najviac problematické štyri aspekty: podnikanie, organizovaný zločin, legislatívny systém a polícia.

Podnikanie
Ilja Pavlov, ôsmy najbohatší muž východnej Európy, začal svoju kariéru ako priemerný zápasník. Počas niekoľkých rokov sa však po chrbtoch bulharsko-ruskej mafie vyšplhal až na vlastníka jednej z najväčších bulharských korporácií Multigrup (neskôr MG Corporation). V určitej fáze začal veriť úlohe, ktorú hral. Odpútal sa od mafiánskej siete, ktorá ho stvorila. Mafia však neodpúšťa. Pavlov skončil s guľkou v srdci. Na jeho pohrebe sa zúčastnila celá bulharská štátna elita. Žiadny Bulhar doteraz nebol pochovaný s takou pompou.

Mafia
Každý rok je v Bulharsku vyhlásená vojna mafii - proti jej korupcii, zbraniam, pašovaniu drog, zbraní hromadného ničenia, falšovaniu peňazí a podvodom každého druhu. A každý rok sa "vojna" ukáže ako neefektívna. Pretože bulharská mafia je produktom totalitárnej minulosti krajiny. Moc mafie bola založená na všadeprítomnej moci komunistickej strany a jej štátnych tajných služieb.

Hlavný prokurátor
Nikola Filčev, ako najvyšší zástupca bulharského štátu, bol pred rokom 1989 zamestnancom štátnej tajnej služby, a pravdepodobne aj KGB. Po páde komunizmu sa štylizoval do opozičnej roly, no po kolapse konzervatívnej vlády Ivana Kostova v roku 2001 začal pravidelne cestovať do Moskvy.
Nedávno mu ruský prezident Putin udelil zvláštne vyznamenanie za mimoriadne zásluhy pre ruský štát. Filčev pri slávnostnej ceremónii so slzami v očiach rozprával o spoločnom osude Ruska a Bulharska.
V rokoch 1999 - 2006 bol Filčev zodpovedný za boj proti zločinu. Zámerne bránil vyšetrovaniu všetkých prípadov, ktoré sa týkali ruskej mafie. Po uplynutí jeho funkčného obdobia opozícia žiadala jeho obžalobu za množstvo zločinov. Namiesto toho bol kvôli jeho bezpečnosti poslali do Kazachstanu ako bulharského veľvyslanca.

Polícia
Zoznam podmienok, ktoré musí Bulharsko splniť pred vstupom do Európskej únie, bude zrejme obsahovať viac ochranných klauzúl, než predmanželská zmluva milionára a profesionálnej zlatokopky. Európske vládne elity sa v minulých týždňoch predbiehali, aby potvrdili pokrok na Balkáne. A to napriek vážnym výstrahám odborníkov.
Predseda Nemeckej federácie pre kriminálne vyšetrovanie (BDK) Klaus Jensen Bulharsko navštívil. Na otázku, ako je možné vysvetliť sterilný obraz Bulharska, ktorý sa dnes ponúka európskej verejnosti, Jensen stoicky odpovedal: "Od januára 2007 budú problémy Bulharska aj mojimi problémami".

Celý text analýzy v anglickom jazyku bol uverejnený na portáli OpenDemocracy.net 16. augusta 2006.

Pôvodný článok
Pôvodný anglický článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 20:47