StoryEditor

Súkromné investície na podporu IT v školstve sa zvyšujú

27.04.2005, 00:00
Investície súkromných spoločností na podporu informačných technológií v oblasti školstva a vzdelania z roka na rok rastú. Aj keď samotné ministerstvo nevie presne vyčísliť, koľko peňazí každoročne firmy investujú do slovenských škôl, rastový trend je badateľný.

"Nevieme presne povedať, koľko ročne súkromné spoločnosti vynakladajú do rôznych podporných projektov a akcií, pretože nemáme o tom bilanciu," vysvetlila vedúca oddelenia informačných technológií na ministerstve školstva Daniela Šipošová. Podľa nej však každoročne vzrastá podiel súkromného kapitálu na podporu informačných technológií, podobne ako je to aj v ostatných štátoch Európskej únie. "Súkromný sektor si začína čoraz viac uvedomovať, že rozvoj IT sektoru v oblasti školstva sa nedá zabezpečiť iba z verejných financií," dodala.
Najnovším projektom v rámci investícií do vzdelávania odštartovala v týchto dňoch spoločnosť BAE Systems. Program, ktorý realizuje v spolupráci s firmami Hewlett-Packard (HP) a Microsoft, spočíva v darovaní tisíc osobných počítačov vzdelávacím inštitúciám na Slovensku. Ide predovšetkým o univerzity a tak sa študentom z technických, lekárskych a vedeckých odborov zlepší prístup k informačným technológiám. Ako povedal riaditeľ BAE Systems na Slovensku John Barter, ich firemnou politikou je podpora vzdelávania všade vo svete, kde pôsobia, najmä v oblasti techniky, a to sa odráža aj v aktivitách na Slovensku. Podstata projektu je v darovaní prebytočných počítačov, ktoré pred odovzdaním používateľom prechádzajú technickou kontrolou a úpravami v spoločnostiach HP a Microsoft. Osobné počítače pochádzajú z vývojového a dizajnového štúdia BAE Systems vo Veľkej Británii. Distribúciu prístrojov zabezpečuje HP v spolupráci s ministerstvom školstva a na základe predložených projektov z jednotlivých univerzít.
Podľa Pavla Čičáka z Fakulty informatiky a informačných technológií na Slovenskej technickej univerzite, ktorá patrí medzi prvých prijímateľov tohto projektu, budú počítače využívať predovšetkým na rozšírenie prístupu študentov k internetu a k praktickému využitiu v učebniach a laboratóriách.
Ďalším veľkým programom na podporu celkovej informatizácie spoločnosti bol v minulom roku projekt Počítače pre školy, ktorý zrealizoval Slovak Telecom. Tento projekt, na rozdiel od toho súčasného, bol určený pre všetky základné a stredné školy na Slovensku. Celkovo Telecom daroval 3 671 počítačových učební, čo predstavuje 22 026 počítačov spolu s príslušným softvérom a 3 671 tlačiarňami v hodnote jednej miliardy korún. Prostredníctvom projektu sa dobudovala základná výpočtová infraštruktúra pre všetky základné a stredné školy, čím sa Slovensko posunulo bližšie k európskemu priemeru 15 žiakov na 1 počítač. V súčasnosti je tak na Slovensku priemer 26:1 oproti predchádzajúcemu 120:1.
V neposlednom rade treba spomenúť aj program podpory Cisco Systems, ktorý beží už niekoľko rokov a pomáha študentom rozvíjať praktické schopnosti a znalosti sieťových technológií v prostredí, v ktorom si môžu všetko reálne overiť.

Štátna podpora školstva v oblasti IT
V roku 2005 bude hlavnou oblasťou štátnej podpory vzdelávanie učiteľov v informačných technológiách zvyšovanie ich počítačovej gramotnosti. Na tento projekt ministerstvo školstva vyčlenilo 140 miliónov korún. Podľa tlačovej tajomníčky rezortu Lucie Dobrodenkovej ďalšou aktivitou je pripojenie všetkých škôl na internet, na čo bolo v roku 2005 vyčlenených 130 miliónov korún. Za najdôležitejšiu prioritu považuje ministerstvo v tomto roku projekt Otvorená škola. Tento projekt priamo súvisí s informatizáciou spoločnosti. Školy sa zapájajú do procesu informatizácie lokálnej komunity, napríklad umožňujú prístup občanom na internet, organizujú pre nich kurzy a školenia, ktoré súvisia s propagáciou informačných technológií. Na projekt Otvorená škola bolo v roku 2005 vyčlenených 18 miliónov. Každá škola tak môže dostať dotáciu vo výške maximálne 100 000 korún. Rezort školstva celkovo v roku 2005 vyčlenil na projekty informatizácie a internetizácie 320 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 04:25