StoryEditor

Nettig: Rakúsko pomôže, kde bude môcť

02.06.2003, 00:00
HN hovoria s prezidentom viedenskej Hospodárskej komory Walterom Nettigom.
Na Slovensku je najväčším problémom podkapitalizovanie malých a stredných firiem. Ponúka cezhraničná spolupráca možnosti sponzoringu a spolufinancovania?
- Cezhraničná spolupráca vedie k prílevu kapitálu od rakúskych, a teda i viedenských investorov na Slovensko. Tým rastie kapitál slovenských podnikov. V privátnom sektore tu preberá vedúcu úlohu Erste Bank, ktorá je k dispozícii pre úverovanie. Pokiaľ ide o európske prostriedky, musíte mať odborníkov, ktorí v Bruseli vedia predkladať vyhovujúce návrhy. To je určite najnaliehavejšia úloha.
Je cezhraničná spolupráca určená len pre pohraničné oblasti?
- Z hľadiska viedenského hospodárstva je, samozrejme, najdôležitejší bratislavský kraj, ale pokladáme za dôležité orientovať naše podniky aj na relatívne neobjavený východ Slovenska.
Čo to znamená v oblasti vzdelávania?
- V minulosti sme už z pozície Hospodárskej komory Viedeň poskytli Slovensku veľkú pomoc tým, že sme vyškolili slovenských odborníkov. Zastupujeme až 80-tisíc podnikateľov, a tak máme dostatok prostriedkov, aby sme mohli byť druhým najväčším súkromným vlastníkom škôl po katolíckej cirkvi. Máme odborné školy a vlastný inštitút manažmentu. Všetky naše školy sú k dispozícii aj slovenským podnikateľom.
Po vstupe do únie zanikali v Rakúsku podniky, najmä v agropotravinárskom sektore. Myslíte si, že s tým treba rátať aj u nás?
- Napriek ťažkostiam, ktoré sme museli prekonať, by podľa môjho názoru Rakúsko mimo únie dnes bolo izolované. Prispôsobovanie bude aj pre Slovensko určite problematické. Môžem povedať ako podnikateľ, že neexistuje možnosť sa tomu vyhnúť. Som presvedčený, že máte veľa schopných ľudí, ktorí sa budú vedieť presadiť aj na spoločnom trhu. V čom budeme môcť, pomôžeme.
V ktorých sektoroch by sme mali zakladať nové podniky a vytvárať pracovné príležitosti?
- Nemôžem vám dávať recepty. Som praktik, nie teoretik. Existujú perspektívne povolania, napríklad v telekomunikáciách, aj oblasti, v ktorých dramaticky rastú počty podnikov ako služby a poradenstvo. Ľudia musia byť flexibilní, ochotní preškoliť sa na profesie, ktoré majú budúcnosť.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 16:08