Toto je maximálna ročná suma zo základu dane, ktorá nepodlieha dani.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Dve percentá daruje väčšina firiem

Podnikatelia, ktorí chcú neziskovke odviesť časť dane, nesmú byť dlžníci ani meškať s platením daní.

Polovica zamestnancov, ale až 90 percent slovenských firiem, sa rozhodne darovať tretiemu sektoru svoje dve percentá dane. Na darovanie dvoch percent zostáva čas do konca marca.

Firmy, jedno a dve percentá
Za rok 2016 putovalo z dvoch percent z daní pre neziskovky takmer 62 miliónov eur. To je dosiaľ najvyššia suma v histórii samostatného Slovenska. „Je za tým vyšší výber daní, stabilizácia dvoch percent dane cez podpísané memorandum s ministerstvom financií a zvyšujúca sa dôvera ľudí v tento inštitút,“ skonštatoval autor legislatívnej úpravy asignačnej dane Peter Handiak.
Väčšiu časť týchto peňazí pritom tretiemu sektoru posielajú firmy. Na to, aby mohli firmy dať tretiemu sektoru časť dane, musia splniť niekoľko podmienok. Najčastejším dôvodom, prečo peniaze od daňového úradu nepoputujú zvolenej neziskovke, je ten, že firma nezaplatí daň do konca termínu na podanie daňového priznania, skonštatovala daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková. Teda do konca marca. Právnické aj fyzické osoby však môžu požiadať o predĺženie termínu na podanie daňového priznania.

Vyššie percento vďaka daru
Spoločnosti môžu tretiemu sektoru darovať buď jedno alebo dve percentá z dane. Dve percentá môže darovať iba tá firma, ktorá poskytla neziskovkám dar. Konkrétne pol percenta z hodnoty zaplatenej dane. Dar mali poskytnúť ešte v minulom roku. „To však niektoré firmy nemuseli stihnúť, prípadne neziskovkám poslali menej, ako je potrebné minimum. V takom prípade sa im uzná aj dar zaslaný v tomto roku, avšak len ak bude poslaný do lehoty na podanie daňového p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 02 - Modified: 2024-01-17 14:38:12 - Feat.: - Title: Aký vplyv budú mať daňové zmeny na slovenských investorov? 03 - Modified: 2024-01-18 10:00:00 - Feat.: - Title: Zaplatili ste daň za prenajaté auto? Termín sa kráti, zábudlivcom hrozia sankcie 04 - Modified: 2023-12-11 14:25:59 - Feat.: - Title: Zvýšenie dane z určitej kategórie tabaku je podľa Imperial Tobacco Slovakia problémom 05 - Modified: 2023-12-05 09:55:08 - Feat.: - Title: Zmeny v trinástom a rodičovskom dôchodku neovplyvnia dve percentá z dane, potvrdil Erik Tomáš
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:39