Minister vnútra Robert KaliňákTASR/A. Galica
StoryEditor

Ďalšie kroky po našom predsedníctve v EÚ

27.12.2016, 23:00
Európa v kocke

Slovenské predsedníctvo sa koncom decembra končí a bude zaujímavé sledovať, ako sa s nastolenými otázkami vyrovná krajina predsedajúca Rade EÚ po nás – Malta. Slovensko však bude naďalej súčasťou všetkých rokovaní. Malta má pred sebou mnohé otvorené témy, ktoré sa nám dokončiť nepodarilo.
Jednou z nich je napríklad migrácia. Práve Malta patrila ku krajinám, ktoré nepodporovali slovenský návrh efektívnej solidarity. Malta žiadala, aby sa vytvoril relokačný mechanizmus a zamietla iba finančnú pomoc od niektorých krajín. Podľa nich peniaze nie sú riešením, ak do malej krajiny, akou je aj Malta, príde obrovské množstvo migrantov.

Podľa slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka má však Malta v koncepcii efektívnej solidarity pokračovať, údajne v tejto veci komunikoval s maltským ministrom vnútra Carmelom Abelom.

Vytvorenie Úradu európskeho prokurátora vyzeralo počas nášho predsedníctva sľubne. Počas októbrových rokovaní si všetci mysleli, že slovenské predsedníctvo našlo kompromis a pozícia európskeho prokurátora vznikne. Švédsko však na poslednú chvíľu prišlo s výhradami. A napokon sa k Švédom pridali aj ostatné krajiny. Malta pritom zriadenie tejto inštitúcie nepodporovala. Aj napriek tomu závisí momentálne vytvorenie inštitúcie od nich, súhlas všetkých krajín je však nepravdepodobný. Je preto možné, že sa pôjde cestou posilnenej spolupráce.

S výsledkami nášho vedenia sú predstavitelia Slovenska spokojní a tvrdia, že naša krajina a zamestnanci sa mnohému priučili. Jednotlivé ministerské výbory, ktorých je celkovo desať, sa budú naďalej pravidelne stretávať a diskutovať o najvážnejších problémoch EÚ. Vo výbore stálych predstaviteľov pri Európskej únii v Bruseli pravdepodobne po skončení nášho predsedníctva v Rade EÚ nastanú personálne zmeny. Ten bol totiž počas šiestich mesiacov posilnený a pracovalo tam až 217 ľudí. Výbor bude stále pripravovať agendu rokovaní, je tvorený veľvyslancami a ich zástupcami, ktorí sa stretávajú aspoň raz týždenne.

01 - Modified: 2017-01-03 19:40:20 - Feat.: - Title: Lajčákov rezort neposkytol informácie o podozrivých zákazkách, pretože Transparency zahlcuje úradníkov 02 - Modified: 2016-12-31 15:00:23 - Feat.: - Title: Danko: Ak sa Veľkej Británii oplatí vystúpiť, bude to koniec Európskej únie 03 - Modified: 2017-01-02 08:54:35 - Feat.: - Title: Bruselské predsedníctvo po nás preberá Malta 04 - Modified: 2017-01-02 08:56:24 - Feat.: - Title: Čo čaká Európsku úniu v budúcom roku 05 - Modified: 2016-12-27 09:32:25 - Feat.: - Title: Prezentácia Slovenska v Európskej únii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:53