StoryEditor

Nízke úroky by prehriali ekonomiku

13.05.2003, 00:00

Cena peňazí na Slovensku by mohla v krátkom čase klesnúť. Analytici predpokladajú, že centrálna banka opäť zníži kľúčovú úrokovú sadzbu, a to minimálne o pol percentuálneho bodu. V súčasnosti je jej výška 6,5 percenta. "Očakávam, že sa tak stane do konca júna," povedal analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. V prospech poklesu podľa neho hovorí najmä 60-percentné zníženie obchodného deficitu a nízka jadrová inflácia na úrovni 1,9 percenta.
Ak by sa objavili pozitívne ekonomické správy, ako napríklad príchod ďalšej zahraničnej automobilky, Blaščák predpokladá v druhom polroku pokles úrokov až na 5,5 percenta.
Zníženie úrokov nedávno avizoval guvernér centrálnej banky Marián Jusko, keď povedal: "Sme pripravení zredukovať úrokové sadzby s cieľom zabrániť nadmernému posilňovaniu koruny, avšak na redukciu nie je veľa priestoru." Veľký priestor na zníženie nevidí ani Ján Tóth z ING Bank, ktorý si myslí, že ekonomická aktivita zodpovedá úrovni úrokových sadzieb. Vie si predstaviť pokles o 0,5 percentuálneho bodu. Zníženie až na päť percent by podľa neho vyvolalo prehriatie ekonomiky. Úroky by sa však nemali znižovať kvôli posilňovaniu koruny, ako to tvrdí NBS. Podľa Tótha by dôvodom poklesu úrokov malo byť zníženie kúpyschopnosti obyvateľstva, vyvolané napríklad zvýšením spotrebných daní alebo zjednotením sadzieb DPH.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:19