Richard BransonReuters
StoryEditor

Z dyslektika, ktorému v mladosti predpovedali basu, je miliardár. Vyšlo mu skoro všetko, na čo siahol

18.08.2016, 00:00
Biznismen uspel vo všetkom, do čoho sa pustil. Chuť neúspechu našiel až vo vlastnej kole.

„Nikdy sa nenaučíte podnikať, ak sa budete držať pravidiel. Naučíte sa to tým, že budete neustále padať,“ to je jeden z výrokov Richarda Bransona. Tento 66-ročný podnikateľ, rekordér, filantrop a majiteľ niekoľkých spoločností s rôznym zameraním, je dlhodobo inšpiráciou pre mladých biznismenov. No tak, ako povedal samotný Branson, majiteľ impéria Virgin, o padaní toho vie naozaj veľa.

Basa to nebola
Už od začiatkov to nemal mladý Richard ľahké. Rodákovi z londýnskej štvrte Blackheath sa nedarilo už počas stredoškolských štúdií. Trpel dyslexiou a maturitu zvládol len tak-tak. Privyrábal si predajom kanárikov a vianočných stromčekov. „So svojím vzdelaním a talentom skončíš buď v base, alebo sa z teba stane mili

onár,“ povedal mu po skončení školy jeho učiteľ Robert Drayson. Vtedy ešte netušil, že Branson sa do basy v živote nepozrie.

Napriek neúspechu v škole sa od roku 1966 angažoval v časopise Student, ktorý aj sám zakladal a venoval sa hudbe. Vďaka tomu získal kontakty s hudobníkmi a začal snívať o vlastnom nahrávacom štúdiu. V roku 1971 založil na londýnskej Oxford Street svoj prvý obchod s hudbou a o rok neskôr zakladá nahrávaciu spoločnosť Virgin Records.


Keď sa ho pýtali, prečo práve Virgin, povedal, že ani on, ani jeho spoločníci nemali žiadne skúsenosti s biznisom.


Predajom hudby si spôsobil prvé problémy. Na pulty v jeho obchodoch sa dostávala aj hudba zo zahraničia, ktorú britské úrady považovali za tovar z dovozu. Keďže na zahraničné albumy nezaplatil clo, úrady mu udelili vysokú pokutu. Takú vysokú, že jeho mama musela na splatenie dlhu založiť ich vlastný dom.

Branson sa však v nahrávacom biznise uchytil. V jeho štúdiu nahral Mike Oldfield svoj legendárny album Tubular Bells. Branson prijal aj kapelu Sex Pistols, ktorú pre jej promiskuitu odmietli všetky britské štúdiá. „Slávne kapely sú dobrou značkou a reklamou samy osebe,“ tvrdil v tom čase Branson.

Virgin dostal krídla
Hudba však bola len jedným z prostriedkov, ako sa chcel Branson odraziť od dna a prepracovať k niečomu lepšiemu. Dlhodobo sníval o vlastnej leteckej spoločnosti, ktorá by bola iná. Pravidelne totiž lietal do New Yorku a s americkými ani britskými aerolinkami nebol spokojný. Zobral si teda na lízing jeden Boeing 747 a od roku 1984 začal lietať medzi Londýnom a New Yorkom pod vlajkou spoločnosti Virgin Atlantic Airways. „Ak do roka neprivediem spoločnosť do zisku, vzdám to,“ povedal po vzniku firmy Branson. Podarilo sa mu to len tak-tak. Dnes jeho aerolínie vlastnia 31 lietadiel a lietajú do 38 destinácií. Na ťažké začiatky spomína s úsmevom. „Chcete sa stať milionárom? Tak začnite s jednou miliardou a založte si leteckú spoločnosť,“ tvrdí.

Nešťastná Cola
Branson sa v 90. rokoch hrnul do každého možného biznisu. Skúsil to dokonca aj v nápojovom priemysle a v roku 1994 prišiel s nápojom Virgin Cola, ktorou chcel konkurovať Coca-Cole a Pepsi. Distribuoval ju vo svojich lietadlách, vo vlakoch či obchodoch, kinách a v britskej sieti Tesco. Po pár rokoch snahy sa však musel predstave o konkurentovi svetovým značkám vzdať. Celkové predaje netvorili ani 0,5 percenta predaných nápojov v USA a Veľkej Británii. „Pustiť sa do boja s Coca-Colou bolo čisté bláznovstvo. Je to najväčšia chyba, akej som sa dopustil,“ píše vo svojich pamätiach Branson.

Inšpirujúci a nevzdávajúci sa
Neúspechom v nápojovom priemysle sa Richard Branson nenechal odradiť. Svoje podnikanie nezačal len v leteckom priemysle, ale venoval sa aj predaju kníh, vlastnej železničnej spoločnosti, bankovníctvu a finančným službám. Popritom si našiel čas na snívanie o vesmírnej turistike. V roku 2004 tak uzrela svetlo sveta spoločnosť Virgin Galactic, cez ktorú chce Branson prevádzkovať vesmírnu turistiku. Ani tento nápad sa však nevyhol komplikáciám, ktoré sa skončili tragicky. V októbri roku 2014 sa počas testu rozpadla jedna z jeho lodí Space Ship Two. Jeden z pilotov zahynul.

Pre svoj úspech sa stal Branson človekom, ku ktorému si chodia po radu aj tí najslávnejší biznismeni. Sám podnikateľ si je vedomý svojho úspechu a nechce si ho nechať len pre seba. Napriek vyťaženosti a veku sa stále púšťa do nových projektov a je pripravený k úspechu pomôcť aj ďalším. „Neznepokojujte sa svojimi neúspechmi. Poučte sa z nich a začnite znova,“ odkazuje.

Míľniky v živote Richarda Bransona


18. júl 1950
– Richard Branson sa narodil
1966 – založil časopis Student, ktorý sa zaoberal hudbou
1971 – na Oxford Street v Londýne začal s predajom hudobných nosičov
1972 – zakladá štúdio Virgin Records
1984 – začína lietať pod vlajkou spoločnosti Virgin Atlantic Airways len s jedným lietadlom
1987 – Virgin Records expanduje do Spojených štátov
1994 – Branson predstavuje Virgin Colu a Virgin Vodku. Neuspel s nimi
1995 – magnát ponúka finančné služby Virgin Direct Personal Financial Services
1997 – vo Veľkej Británii Virgin prevádzkuje svoju vlastnú železničnú spoločnosť
2000 – v Austrálii vzniká Virgin Blue, pobočka Bransonovej leteckej spoločnosti
2000 – projekt Virgin Coly sa pre neúspech končí
2004 – Branson zakladá spoločnosť Virgin Galactic, ktorá má voziť turistov do vesmíru

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:23