StoryEditor

Pre slovenských motoristov sa začalo extrémne lacné leto

14.07.2016, 00:00
Počas letnej sezóny bývali v minulých rokoch spravidla drahšie pohonné látky, a to najmä benzín. Na ceste za dovolenkou do Chorvátska motoristi ušetria až 13 eur.

Do Chorvátska za menej. Letná sezóna sa pre motoristov začala v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi oveľa lepšie. Cena benzínu na Slovensku poklesla medziročne o 14 centov, nafty o 13 centov na liter. Podľa analytika spoločnosti Finlord Borisa Tomčiaka tak na ceste do chorvátskeho Zadaru dokážeme ušetriť osem eur a v porovnaní so situáciou pred piatimi rokmi aj 13 eur.

Ropy je prebytok
Hlavným dôvodom lacných pohonných látok je rozdiel vo vývoji ceny ropy na burze. Tá sa podľa analytika spoločnosti Next Finance Jiřího Cihlářa na rozdiel od minulých rokov nenachádza nad hladinou 100 dolárov za barel, ale naopak, drží sa pod hladinou 50 dolárov za barel. „Ani vývoj kurzu dolár – euro, sezónnosť či výška zdanenia pohonných látok nemôžu tento faktor zamaskovať,“ povedal Cihlář.

Podľa Tomčiaka cena ropy klesala predovšetkým minulý rok a v prvom štvrťroku 2016. Dôvod? Výrazný prebytok ropy na trhu. Momentálne sa však situácia už stabilizovala. „Predovšetkým Spojené štáty a Čína znížili svoju produkciu, takže prebytok ropy sa značne znížil,“ dodal Tomčiak.

Pre motoristov sa toto leto líši od predchádzajúcich práve v tom, že počas sezóny zvykol byť benzín drahší. „Cez leto býva vyššia veľkoobchodná cena benzínu oproti nafte,“ hovorí Tomčiak s tým, že v zime sa tento vzťah otáča. Na Slovensku je však predaj nafty podporovaný nízkou spotrebnou daňou, preto je podľa Tomčiaka u nás benzín celoročne drahší ako nafta.

Za hranicami je lacnejšie
Cesta na dovolenku je teda v porovnaní s predchádzajúcimi letnými sezónami o čosi lacnejšia. Podľa Tomčiaka podobný vývoj ako u nás nastal aj v Maďarsku a Chorvátsku, dá sa teda počítať s tým, že pri ceste zo stredného Slovenska do Zadaru motoristi pri spotrebe sedem litrov na 100 km ušetria osem eur oproti minulému roku. „Za posledných päť rokov sa cena benzínu znížila o 20 centov, nafta je lacnejšia o 25 centov,“ hovorí Tomčiak, podľa ktorého v porovnaní so situáciou pred piatimi rokmi dokážu motoristi na tejto trase ušetriť 11 až 13 eur.

A to aj napriek tomu, že slovenské ceny benzínu sú relatívne vysoké a blížia sa k cenám v západnej Európe. Česká republika, Poľsko aj Maďarsko majú ešte nižšie ceny. „Ak majú vodiči možnosť natankovať benzín v týchto krajinách, tak to môžu smelo urobiť,“ hovorí Tomčiak s tým, že nafta sa oplatí natankovať na Slovensku.

Kým na Slovensku stál v prvý júlový týždeň benzín 1,25 eura, susedia Česi tankovali za 1,096 eura. Naftu Slováci kupovali za 1,077 eura za liter, Česi za 1,045 eura. Analytik Capital Markets Peter Rebo vidí v prípade benzínu rozdiel vo vyššej spotrebnej dani. „Za vyššou cenou môže stáť tiež horšia distribučná sieť, nižší počet čerpacích staníc, koncentrácia trhu a úroveň konkurencie,“ vymenúva Rebo.

Nevyzerá to na zmenu
Analytici sa zhodujú v tom, že motoristi sa nemusia v blízkej budúcnosti obávať rapídneho nárastu cien pohonných látok. Na trhu s ropou očakávame skôr stabilizáciu, a to okolo 50 dolárov za barel. „Absencia výraznejších výkyvov ceny ropy by mala prispieť aj k stabilizácii cien pohonných látok,“ uzavrel Rebo.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:46