Peter KažimírTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Vláda chystá daňové novinky pre firmy aj ľudí. Pozrite si najvýraznejšie zmeny

13.07.2016, 00:00
Ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra predstavilo súbor noviel zákonov, ktoré menia podmienky pre firmy aj živnostníkov.

Predstavujeme najvýraznejšie zmeny v zákonoch. Väčšina z pripravovaných zmien pritom podľa rezortu financií vychádza zo záväzkov, ktoré si stanovila vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach

Aktuálny stav:
Firmy odvádzajú 0,363 % zo svojich ziskov každý mesiac do štátnej kasy. Energetika, telekomunikácie, poštové služby a poisťovne. Uvažovalo sa o jeho zrušení, napokon sa rozhodlo, že ho predchádzajúca vláda ponechala.

Zmena: Po novom sa odvod zdvojnásobí na 0,726 percenta.

Účinnosť: 31. december 2016
Henrich Krejčí, vedúci útvaru energetického práva SPP: Spoločnosť v súčasnosti návrh predmetnej novely analyzuje, nepredpokladáme však, že zákon by mal po jeho prijatí ovplyvniť obchodnú činnosť spoločnosti alebo jej pôsobenie na trhu dodávky energií. SPP zaplatil v roku 2015 osobitný odvod vo výške 49,3 mil. eur z výsledku hospodárenia roku 2014, pričom očakáva preplatok z vyúčtovania vo výške 30,5 mil. eur.

Zdanenie dividend

Aktuálny stav: Aktuálne nie sú dividendy zdaňované prostredníctvom zrážkovej dane, avšak odvádzajú sa z nich zdravotné odvody vo výške 14 percent. V minulosti toto opatrenie podnikatelia kritizovali.

Zmena: Nový návrh ráta so zrušením platenia zdravotných odvodov z dividend. Zavádza sa však na ne zrážková daň vo výške 15 percent.
Účinnosť: od 1. januára 2018

Vladimír Baláž, ekonóm SAV: Sú firmy, ktoré platia daň zo zisku vo výške aj 30 miliónov eur. Celková suma dividend, ktorá odchádza do zahraničia, je však niekedy aj tri miliardy eur. Čiže keď štát tieto dividendy zdaní 15 percentami, vznikne preň zaujímavý príjem.

Daň z príjmov právnických osôb

Aktuálny stav:
Doteraz bola sadzba dane 22 %.

Zmena: Novela dane zákona z príjmov právnických osôb prináša zníženie dane na 21 %. Sadzba by sa mala taktiež každý rok prehodnocovať.

Účinnosť: od 1. januára 2017
Radovan Maxin z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení: Každé jedno zníženie daňového zaťaženie právnických osôb bude vnímať podnikateľské prostredie ako pozitívum, pretože dostane viac peňazí na rozvoj ako napríklad nákup nových technológií, no, samozrejme, by sme boli za, aby bola táto daň ešte nižšia. Každé zníženie podnikateľské prostredie len podporí.

Správne poplatky pri evidencii vozidiel

Aktuálny stav:
V súčasnosti sa poplatok pri evidencii vozidla odvíja iba od výkonu motora v kW, čo je podľa rezortu financií nedostatočné pre posúdenie hodnoty vozidla v čase jeho evidencie.

Zmena: Ministerstvo tvrdí, že chce zaviesť objektívnejšie kritériá, a to nielen v závislosti od výkonu vozidla, ale aj od jeho veku.

Účinnosť:
Jozef Drahovský, dopravný analytik: Ja by som to neodvíjal od veku motora, ale od emisií na prepravený kilometer, lebo samotný vek motora nič negarantuje. Môžete mať motor, ktorý má 5 rokov a má oveľa nižšie emisie ako nový motor. Motory môžu byť na trhu rôzne a sú medzi nimi veľké rozdiely práve v emisiách.

Daň z pridanej hodnoty

Aktuálny stav:
Ak si podnikateľ uplatní nárok na vratku DPH a príde mu daňová kontrola, prostriedky mu zadrží. Aktuálne je možné časť nadmerného odpočtu DPH vrátiť aj počas trvania kontroly na základe „čiastkového protokolu“. V praxi sa opatrenie využíva málo.

Zmena: Novelou zákona o DPH sa navrhuje vyplácanie náhrady za toto zadržiavanie, ak kontrola trvala viac ako šesť mesiacov od posledného dňa lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu. Podnikateľ má nárok na úrok vo výške 1,5 % ročne zo sumy vráteného nadmerného odpočtu, a to za každý deň od uplynutia šiestich mesiacov, odkedy už uplynula lehota na vrátenie.

Účinnosť: od 1. januára 2017
Ján Solík, Združenie mladých podnikateľov Slovenska: Zadržiavanie DPH počas obdobia, keď prebieha daňová kontrola, spôsobuje mnohým firmám často existenčné problémy. Kompenzácia zo strany štátu je preto pozitívnym krokom. S optimizmom treba byť však opatrný, keďže sa už neraz stalo, že mnoho dobrých legislatívnych zámerov pokazila ich veľmi nešťastná praktická aplikácia a príliš formalistický prístup úradov. Okrem taxatívneho zavedenia možnosti kompenzácie zadržanej DPH do zákona by zároveň prospelo urýchlenie kontrol tejto dane a ich selektívne zameranie na problémové firmy.

01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 03 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:54