Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová pred hlasovaním varovala, že prípadný odchod Británie z Európskej únie by mohol vyvolať nové referendum o nezávislosti Škótska. Zdôraznila aj, že veľa ľudí v roku 2014 hlasovalo za zachovanie zväzku s Londýnom, lebo si prialo zostať v EÚ. Škóti vtedy pomerom 55 ku 45 percentám odmietli nezávislosť. V prípade brexitu by podľa Sturgeonovej výrazne vzrástla podpora škótskej nezávislosti. Orieškom by tiež bolo Severné Írsko, kde by mohli vzniknúť priechody na hraniciach s Írskou republikou a mohol by byť ohrozený krehký pokoj v Ulsteri. Predstavitelia severoírskej republikánskej strany Sinn Féin už v piatok ráno uviedli, že brexit by mal vyústiť v referendum o zjednotení Severného Írska s Írskom. „Hovorím bez tieňa pochýb, že zlý výsledok 23. júna bude mať vplyv na našu úniu. To znamená, že v hlasovaní ide o samotnú jednotu Spojeného kráľovstva,“ povedal napríklad bývalý konzervatívny premiér John Major.Reuters
StoryEditor

Predsedníctvo ovplyvní brexit

01.07.2016, 00:00
RADA EÚ l Slovensko bude pri vyjednávaniach o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

Slovensko dnes preberá kormidlo Európy. No kvôli nedávnemu rozhodnutiu Veľkej Británie opustiť Európsku úniu preberáme predsedníctvo v Rade EÚ v nových podmienkach. Prioritou číslo jeden nášho predsedníctva sa tak stane práve brexit. Pre HN to povedal minister zahraničia Miroslav Lajčák. „Pre nás je britské referendum naozaj ostrým štartom. Verím, že ukážeme schopnosť byť tvárou a hovorcom únie,“ povedal minister v nedávnom rozhovore. A dodal, že ak rokovania zvládneme, naše meno sa v európskej diplomacii zvýrazní. Blysnúť by sme sa mohli aj vďaka neformálnemu stretnutiu lídrov členskej dvadsaťsedmičky, ktorá bude zasadať v septembri v Bratislave. Aj tu Slovensko podľa slov premiéra Roberta Fica zohrá úlohu sprostredkovateľa.

To, že sa atmosféra počas nášho predsedníctva kvôli brexitu zmení, si myslí aj vydavateľ portálu Euractiv Radovan Geist. Najprv si však treba počkať na to, aký bude postoj nového anglického premiéra. Súčasný predseda vlády David Cameron sa totiž rozhodol premiérsku stoličku na jeseň opustiť. „Ak budú chcieť Briti odísť čo najrýchlejšie, nebudeme hrať síce finále, ale vykopneme loptu,“ povedal Geist na margo toho, že počas slovenského predsedníctva sa možno začnú zárodočné vyjednávania o brexite.

Podľa politológa z brnianskej Masarykovej univerzity Petra Kanioka však naše predsedníctvo nemá ako hrať výraznejšiu rolu. „Nemá na to autoritu ani kapacitu. Pokiaľ budú nejaké štáty aktívne, budú to skôr tie väčšie ako Francúzsko či Nemecko,“ myslí si Kaniok. Hlavné vyjednávania pritom ležia na krku Európskej rade, nie Rade EÚ, ktorej predsedáme. „Ťažšie bude pracovať s britskými zástupcami v Rade EÚ. Nikto nevie, ako sa budú chovať a ako ich budú brať ostatní. Tu môže Slovensko vyniknúť, pokiaľ sa mu podarí udržať príjemnú atmosféru,“ hovorí Kaniok. Vo veľkých rokovaniach si však podľa neho neškrtneme.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:53