StoryEditor

Značka Sberbank tu bude len dočasne

01.07.2016, 00:00
AKVIZÍCIE l Investičný riaditeľ skupiny Penta Investments
Bankovníctvo je nízkomaržový biznis. Preto musíte byť veľkí, aby ste dokázali zarábať.
– Som presvedčený, že za 10 rokov dôjde na Slovensku ku konsolidácii v bankovom sektore. Malé banky tu nedokážu prežiť.

Ako sa z čerstvého absolventa vysokej školy, ktorý nastúpil na pozíciu analytika do Penty, stane šéf jej investícií?
Nie je na to jednoduchý recept. Asi 20 percent úspechu sú podľa mňa danosti na nejakú prácu. Dôležité je aj šťastie na ľudí, s ktorými sa dobre spolupracuje. Potom je to už len o tvrdej práci.

Prima banka v posledných rokoch dravo otvára pobočky, montuje všade bankomaty. Trend v bankovníctve je však iný. Pobočky sa zmenšujú, zefektívňujú. Transakcie sa presúvajú do mobilov a na internet. Idete proti prúdu?
Podľa mňa ideme s prúdom. Pôsobíme na malom trhu, na ktorom je limitovaná skupina klientov využívajúcich služby bánk. Na to, aby ste dokázali na takom trhu dlhodobo pôsobiť, musíte byť univerzálny, poskytovať celé spektrum bankových služieb a podchytiť celý trh. Boli tu pokusy uspieť len s obmedzenými službami, ale nefungovalo to. Také niečo môže fungovať na veľkých trhoch v USA či vo Veľkej Británii. Preto si myslím, že naša stratégia je na slovenskom trhu dobrá.

Chceli ste retailovú banku už dávnejšie?
Keď sme vstupovali na bankový trh v roku 2007 s Privatbankou, v našich v hlavách už bol plán mať aj retailovú banku. Zvažovali sme i alternatívu vybudovať ju na zelenej lúke. Rýchlo sme však pochopili, že proces budovania klientskej základne je veľmi dlhý. Preto sme sa zamerali na kúpu už existujúcej banky – Dexie. Hoci to bola komunálna banka, mala retailových aj korporátnych klientov. Bol to náš odrazový mostík na rast. Pozreli sme sa však na trh trochu inak. Chceli sme robiť bankové služby tak, aby boli jednoduché. To nám pomáha mať ľahšiu organizačnú štruktúru a nižšie náklady. Tak sme schopní aj na ťažkom trhu s nízkymi úrokmi rýchlo rásť a dosahovať primeraný zisk. ...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:03