StoryEditor

Bratislava sa rozširuje na západ. Projekt Bory Bývanie spustil predaj bytov

01.07.2016, 00:00
Reality

Bratislava by sa o niekoľko rokov mala rozšíriť ďalej na západ. Svedčí o tom projekt spoločnosti Penta Investments, ktorá dnes začala predávať byty vo svojom dlhšie ohlasovanom projekte Bory Bývanie. Byty zatiaľ predáva z papiera, pretože na poli vedľa obchodného centra Bory Mall, kde majú stáť, sa ešte ani nezačalo kopať.

O dopyt po bytoch sa však investor aj kvôli nízkym úrokovým sadzbám neobáva. „Začiatok výstavby plánujeme na konci tohto roka. Prví majitelia by sa mohli sťahovať do hotových bytov asi o dva roky, na konci roka 2018,“ odhaduje harmonogram výstavby Juraj Nevolník, obchodný projektový manažér Penty Investments.

Cena bytov je vyššia

Developer už dostal územné rozhodnutie a v súčasnosti čaká na stavebné povolenie. Dopravná infraštruktúra je hotová. Jej súčasťou je aj napojenie na blízku diaľnicu D2 do Brna. Celá štvrť, ktorá bude stáť medzi mestskými časťami Bratislava-Lamač a Devínskou Novou Vsou bude mať rozlohou 3,3 hektára.

Investor tvrdí, že chce ponúkať byty pre mladé rodiny či ľudí hľadajúcich si prvé bývanie v Bratislave. Úvodná cena bytov je však vyššia než sa očakávalo. Realitní makléri odhadovali, že by sa mohla pohybovať od 1 600 eur za štvorcový meter, vzhľadom na to, že ide o úplne novú lokalitu na okraji Bratislavy.
Penta si však pýta za byty viac. „Cena bude od 1 800 eur za štvorcový meter podľa výmery a polohy bytu,“ prezrádza Nevolník. Najžiadanejší dvojizbový byt s rozlohou 50 štvorcových metrov by tak mohol stáť okolo 90-tisíc eur. Za trojizbový byt s rozlohou 70 štvorcových metrov zaplatíte od 126-tisíc eur.

Celý projekt sa bude stavať na etapy. V prvej fáze sa má postaviť desať obytných domov s 340 bytmi. Ubytovať by sa tam malo do 1 500 obyvateľov. Zámer developera je ponúkať všetky typy bytov od jednoizbových až po štvorizbové. „Najviac bude dvojizbových bytov – asi 150, keďže je po nich najväčší dopyt,“ tvrdí Nevolník. Plusom by mal byť aj balkón v každom z nich a nízkoenergetický štandard. Bytovky by nemali byť vysoké – majú mať päť poschodí.

Postupne k bytovkám pribudne aj občianska vybavenosť s parkom, detským ihriskom a materskou škôlkou. K vychytávkam bude patriť bežecká dráha, crossfit a komunitný gril. Ani s parkovaním by nemal byť problém, keďže tam budú viac ako štyri stovky parkovacích miest v podzemí aj na povrchu. Nebudú však súčasťou ceny bytu. Majitelia si za ne budú musieť priplatiť štyritisíc eur za vonkajšie a až 10-tisíc za podzemné státie.

Plusy a mínusy

Realitní makléri hodnotia tento projekt ako perspektívny z pohľadu lokality aj rozšírenia. „Som presvedčený, že kombinácia takto rozsiahlej rezidenčnej a nákupnej zóny s veľmi logickou a ucelenou podobou má práve v tejto lokalite veľkú perspektívu, a to hlavne z pohľadu dobrej dopravnej dostupnosti a, samozrejme, aj pribúdajúcej občianskej vybavenosti,“ hovorí pre HN Alexander Krajňak, konateľ RE/MAX Absolute.

Medzi najväčšie plusy odborníci radia práve lokalitu, ktorá sa môže stať novou mestskou časťou. „Človek bude mať po ruke občiansku vybavenosť, množstvo nákupných možností, prírodu a výbornú dopravnú dostupnosť do centra mesta s napojením na diaľnicu,“ dodáva Krajňak.

Mínusom môže byť relatívne dlhý čas realizácie a riešenie komplexného dopravného napojenia, napríklad predĺženie električkovej trate z Dúbravky, ktorá by lokalitu ešte viac zatraktívnila. Za slabšie miesto sa považuje aj blízkosť bytových domov pri diaľnici. „Merali sme hlučnosť i silu vetra a nemal by to byť problém, keďže domy budú vzdialené od diaľnice až 500 metrov,“ tvrdí Nevolník. Kvôli vetru plánujú postaviť detské ihrisko viac v závetrí.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Známa bratislavská štvrť s rozširovaním nekončí. Penta Real Estate mení stratégiu, pribudnúť má nový reťazec 02 - Modified: 2024-02-23 14:05:17 - Feat.: - Title: Nastal čas, aby sme zvážili predaj Bory Mall, tvrdí šéf Penta Real Estate pre HN 03 - Modified: 2023-10-22 17:02:09 - Feat.: - Title: Do Bratislavy prichádza nová značka supermarketu z Talianska. Na Slovensku nemá veľkého konkurenta 04 - Modified: 2023-03-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nielen nákupná zóna, nemocnica a električka. Penta chce Bory rozšíriť o tisícky nových bytov 05 - Modified: 2023-03-07 15:33:56 - Feat.: - Title: Bratislava získa najväčšie nákupné centrum. Otvárať sa bude od mája, no po častiach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:30