StoryEditor

Elektrárne získajú trhy a peniaze na investície

17.09.2004, 00:00
Spojenie s treťou najsilnejšou spoločnosťou v Európe, talianským Enelom, môže Slovenským elektrárňam okrem nových trhov priniesť aj finančné posilnenie. Strategickým dôvodom privatizácie podniku je totiž rozbeh ich investičného programu. Jeho koncept elektrárne dávnejšie spracovali, ale na najdôležitejší bod -- dostavbu Mochoviec, im chýbajú financie.
Minister hospodárstva Pavol Rusko upozornil, že svoj hospodársky výsledok elektrárne rozpúšťajú z väčšej časti na splácanie úverov. "Elektrárne nie sú schopné udržať si svoju výrobnú kapacitu, lebo nedokážu investovať," vysvetlil Rusko. "Ak by do elektrární vstúpil silný investor, svojím manažérskym vplyvom by dosiahol, že by v priebehu troch rokov ich čistý zisk vzrástol na sedem miliárd," povedal HN poslanec Jirko Malchárek (ANO). Za minulý rok vykázali 1,3 miliardy zisku. "Ich hospodárske výsledky sú slabé, keď ich porovnáme s energetickými firmami v okolitých krajinách," doplnil poslanec Stanislav Janiš (SDKU). Strategický investor podľa neho sprehľadní finančné toky a vyvolá tlak na znižovanie nákladov. Podniku o pár rokov hrozí vysoký výpadok zdrojov. Atómová elektráreň V1 sa odstaví podľa prístupovej dohody v roku 2008, dosluhujú tiež viaceré tepelné bloky vo Vojanoch a v Novákoch. Podnik tak príde spolu o kapacitu 1 500 MW.
Poslanec Tibor Mikuš (ĽS-HZDS), bývalý riaditeľ elektrární, včera kritizoval rozhodnutie výberovej komisie, lepším investorom by podľa neho bol český koncern ČEZ. Argumentoval pritom aj rizikom odrezania domácich dodávateľských firiem od zákaziek elektrární. "V spolupráci s českými firmami sme pre jadrovú aj klasickú energetiku dokázali zabezpečiť všetky dodávky okrem jadrového paliva a niektorých riadiacich systémov," povedal. "Najdôležitejšie je, aby elektrárne prosperovali. Sentiment za partnermi v biznise tu nemá miesto," reagoval Malchárek. Podľa neho, ak nemajú byť dodávatelia pre Enel výhodní, tak asi nie sú efektívni.
Podľa Mikuša by tiež v prípade ČEZ-u vznikli úspory zo spoločnej prevádzky prenosových sústav. "Každé plus má aj svoje mínus," oponoval poradca ministra hospodárstva Rudolf Kvetán. Pripustil, že by vďaka prepojeniu sústav mohli vznikať zisky v zdrojoch elektriny. Viac by sa podľa neho ušetrilo na podporných službách, ktoré bežne predstavujú asi štvrtinu tržieb elektrární. To by sa však prejavilo predovšetkým u veľkých odberateľov. "Ak by sa na podporných službách malo ušetriť, nech sa vytvorí aliancia prenosových sústav s jasnými pravidlami. Potom by sa zdroje elektriny mohli lepšie dopĺňať," pokračuje Kvetán. Sústavy však môžu spolupracovať bez ohľadu na to, kto je majiteľom zdrojov elektriny. Museli by sa na tom dohodnúť politici, pretože v Česku, Maďarsku i na Slovensku sú prenosové sústavy v štátnom vlastníctve.
Pri výbere investora sa v malej miere zohľadnili technické kritériá, ktoré tvorili iba 10 percent celkového hodnotenia ponúk. Spomínané výhody z prepojenia boli ocenené na pol bodu. Víťaz získal spolu 94 bodov. Na malú váhu nefinančných bodov poukázal aj Mikuš, ktorý bol však sám do februára 2003 členom riadiacej komisie pre privatizáciu elektrární. "Ak by som v komisii zostal, presadzoval by som zvýšenie váhy týchto kritérií," dodal.

Porovnanie výsledkov Enel a SE v mld. Eur 
  Enel SE
Výnosy 31.3 1.14072289
Hosp výsledok EBIT 4.7 0.0826506
Hrubý zisk 3.4 0.02771084
Vlastné imanie 21.3 1.29638554
Zisk/vlastné imanie % 15.96244131 2.13754647
Kurz 41,5 SKK/EUR
Zdroj: Enel, SE 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:00