StoryEditor

Bašternákovým firmám sa nedarí. Jemu áno

10.06.2016, 00:00
Kontroverzný podnikateľ figuruje v šiestich firmách. Všetky sú v strate.

Ladislav Bašternák – developer, ktorý sa po prvý raz zviditeľnil celému Slovensku ako prenajímateľ luxusného bytu pre premiéra Roberta Fica v komplexe Bonaparte. Ešte väčšie meno si však Ficov „domáci“ robí ako podnikateľ s „vratkami DPH“. Jeho firma totiž podozrivo obchodovala s realitami. Spoločnosť BL – 202 svoju činnosť rozbehla vo februári 2012.

O mesiac neskôr si už uplatňuje voči štátu nadmerný odpočet za takmer dva milióny eur. Nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty vzniká tak, že od spoločnosti Rent and Wash kupuje sedem bytov v komplexe Five Stars Residence za takmer 12 miliónov eur. Realitný biznis prebieha v hotovosti. Vyplatená suma pritom váži v papierových bankovkách približne 120 kilogramov.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka to bola v tom čase úplne bežná transakcia. „Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, kedy sa platili veci,“ komentoval Bašternákovu platbu podpredseda Smeru Kaliňák, ktorý začiatkom týždňa úspešne čelil v parlamente odvolávaniu pre kauzu Bašternák.

Druhá podozrivá firma

Čudné obchodné transakcie vyšetrovala aj polícia, nič podozrivé však nezistila. Médiá pritom poukazujú na napojenia kontroverzného developera na politické špičky vládneho Smeru. Odkiaľ disponoval bratislavský podnikateľ takou vysokou likviditou, nie je jasné. Jeho iná firma, Real Forum Invest, v tom čase držala na účte v banke a v pokladni iba 6-tisíc eur.

V pohľadávkach mala ďalších okolo 160 000 eur. Aj na túto spoločnosť však padá tieň pri obchodovaní s vratkami DPH. Prominentnú adresu Bonaparte na Hradnom vŕšku, kde má podľa medializovaných informácií byt napríklad exminister financií a dopravy zo Smeru Ján Počiatek, totiž postavila práve firma Real Forum Invest. Liberáli z SaS tvrdia, že aj ona vyťahovala z vreciek štátu milióny eur, ktoré sa mu potom nevrátili. Bašternák sa firmy neskôr zbavil, keď ju previedol na majiteľku z Thajska.

Finančná správa vedie voči firme dlh 2,125 milióna eur. Na nelogické podnikanie Real Forum Invest poukazuje vo svojom blogu Aliancia Fair-play: „Podstatnou časťou podnikania firmy v rokoch 2009 až 2012 boli v zásade ,sponzorské peniaze‘“.

Podľa aliancie nakúpila firma vstupy do podnikania za 25,7 milióna eur, pridala k nim svoju prácu a na výstupe ich speňažila za 6,9 milióna. Výsledkom bola teda strata 18,8 milióna eur. Firma si však uplatnila nadmerný odpočet DPH a štát jej vrátil 3,6 milióna eur. Takmer sedemmiliónový obrat firma dosiahla bez jediného zamestnanca. Prevádzkové náklady uvádzala vo výške 22-tisíc eur.

Drahé nákupy bytov

Za bývanie Five Star Residence v blízkosti hlavnej železničnej stanice v Bratislave zaplatila Bašternákova firma BL – 202 rekordné sumy. Jeden byt s rozlohou vyše 100 štvorcových metrov vyšiel priemerne na 1,69 milióna eur, čo sa malo úplne vymykať bežným trhovým cenám realít. BL – 202 v tom istom roku štát vyplatil na nadmerných odpočtoch ďalšie milióny eur. O záhadnom podnikaní firmy pritom neexistujú žiadne ekonomické informácie. Jej účtovné závierky nie sú zverejnené.

Firma chvíľu sídlila v obci Krivoklát pri Ilave. Do rovnakého domu sa v roku 2013 presťahovala i firma Rent and Wash či Real Forum Invest. Bašternák už vo firme BL – 202 nefiguruje, v marci 2013 ho vystriedal Boris Duroška z Myjavy a o rok neskôr sa stal konateľom a majiteľom firmy občan Rumunska. Spoločnosť Rent and Wash patrí od roku 2014 maďarskej občianke.

Bezohľadný developer?

Kontroverzie sprevádzajú Bašternáka počas celej jeho podnikateľskej kariéry. Jeho stavba na Tupého ulici získala v roku 2004 titul najväčšia nepovolená čierna stavba za posledných dvadsať rokov v Bratislave. Obytný súbor napokon dostavali a dodatočne zlegalizovali. Ako developer má pritom za sebou viacero úspešných projektov v Bratislave a jej blízkom okolí. Pre svoju rodinu sa pred niekoľkými rokmi rozhodol postaviť päťpodlažnú vilu v najluxusnejšej štvrti – na Slavíne. Iba jeho pozemok má rozlohu viac ako 1 600 štvorcových metrov. Ani tu sa však nevyhol potýčkam so zákonom. Medzi rozhorčenými susedmi, ktorí poukazovali na nezákonnú Bašternákovu stavbu, bol i herec Milan Kňažko. Ten sa v roku 2012 obrátil na súd, Úrad boja proti korupcii a listom na premiéra Roberta Fica.

Firmám sa nedarí, majiteľovi áno

Okrem hlavného mesta Bašternák podniká i na Donovaloch, kde jeho firma Vega Plus prevádzkuje trojhviezdičkový hotel Encián. Podnikateľ tam navyše vlastní dve luxusné chaty. Obchoduje i s talianskym prírodným kameňom a pakistanským ónyxom, ktorý dodáva predovšetkým do svojich stavieb ako dekoráciu interiérov. Aktuálne kontroverzný podnikateľ figuruje v šiestich spoločnostiach. Z verejne dostupných informácií pritom vyplýva, že sa im hospodársky veľmi nedarí. Všetky totiž vykazujú straty pohybujúce sa v intervale od 11-tisíc eur až do 222-tisíc eur. Kumulatívne dosiahli v roku 2014 obrat približne 2 milióny eur a disponujú aktívami v hodnote okolo 10,5 milióna eur. Ich majiteľ však vlastní luxusný vozový park. Jeho poznávacím znakom je práve číslo 202. Skutočný drahokam flotily predstavuje najdrahšie sériovo vyrábané auto v histórii Bugatti Veyron. Po svete ich jazdí iba okolo 300 kusov a ich cena štartuje ďaleko za hranicou 1 milióna eur.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-12 11:56:53 - Feat.: - Title: Krajský súd v Bratislave odobril obnovu konania v prípade prepadnutia majetku Bašternáka 03 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 04 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 05 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:42