Apple iPhone 7Reuters
StoryEditor

Apple kríva. iPhone 7 mu stačiť nemusí

17.05.2016, 23:34
Doteraz americký gigant s nahryznutým jabĺčkom v logu nemusel kradnúť zákazníkov, všetko sa však mení.

Čoraz viac indícií naznačuje, že sedmičkový iPhone, ktorý Apple pravdepodobne predstaví na jeseň, veľa nového neprinesie. A to tak zo stránky dizajnu, ako aj zo stránky výbavy. Je potom otázkou, čo na to zákazníci.

Po dvoch rokoch
Apple tradične výrazne inovuje iPhony po dvoch rokoch. V medziobdobí potom pridáva len pár zlepšení, dizajn sa nemení. Tak mu to fungovalo doteraz a fungovalo to v podstate výborne. Dvojročný cyklus noviniek zákazníkom vyhovoval a navyše tu bolo dosť nových, ktorí jednoducho kúpili práve ten model, ktorý bol na trhu. Lenže dnes je iná doba a Apple už nových zákazníkov nemá kde brať. Jednoducho nie sú. Kto na smartfón má a chce ho, tak ho má. Zostávajú teda zákazníci, ktorí prístroj menia.

Čínsky trh sa vyčerpal a ďalšie rozvojové trhy jednoducho nemajú takú bonitnú klientelu, ktorá by si iPhone mohla dovoliť. Apple to iste dobre vie, inak by neuviedol na trh model SE. Predstavil ho atypicky samostatne, mimo uvedenia nových iPhonov. Je tiež pre Apple atypicky lacný, je to vlastne historicky najlacnejší iPhone vôbec.

Iný smer
To je jasný signál, že Apple mieri za klientelou na rozvojové trhy a chce vziať zákazníkov konkurencii, ktorí jednoducho viac ako 400 dolárov za mobil nedajú. Im starý dizajn modelu 5S prekážať nebude. Aj to je pre Apple nová skúsenosť, zatiaľ si hral vlastnú ligu a zákazníkov mu chcela brať konkurencia. Lenže aj v jeho hlavnom ringu, teda pri luxusných smartfónoch za vysoké ceny, sa konkurencia zostruje. Predovšetkým Samsung zabodoval so zahnutými displejmi a je pre Apple plnohodnotným súperom. Pri zahnutom displeji Samsungu sa ešte musíme zastaviť. V praxi nemá žiadnu zásadnú používateľskú prednosť, ale vyzerá skvele. Predovšetkým pri tohtoročnom S7 edge odporúčame vziať telefón do ruky. Taký čistý dizajn dosiaľ Samsung nevedel urobiť. A teraz je premiantom na trhu.

Len evolúcia
To neznamená, že iPhony vyzerajú zle. Aj tu odporúčame vlastnú skúsenosť s prístrojom v ruke. Obrázky skresľujú a aj po roku a pol vyzerajú šestkové iPhony výborne. Apple jednoducho detaily vie. Lenže bude to stačiť aj na ďalší rok? Pravdepodobne nie. A všetko nasvedčuje tomu, že Apple zmení dizajn nového iPhonu (pravdepodobne iPhonu 7) len minimálne. Zachrániť by to mohla nová výbava, lenže ruku na srdce – tu sa niečoho prevratného dočkáme tento rok len ťažko.

V podstate nie je čoho a aj konkurencia skôr dolaďuje, než by prichádzala s niečím prevratne novým. Modulárny LG G5 je výnimkou a skladací displej plánuje Samsung až na budúci rok. Zabrať by mohla 3D kamera, možno displej s vyšším rozlíšením a podporou virtuálnej reality a možno roztiahnutie displeja až na hrany telefónu. No zatiaľ sa ani jedno v súvislosti s novým iPhonom 7 nespomína. Keby bol Apple v tejto situácii pred troma rokmi, asi by sa nič strašné nedialo. Lenže je rok 2016 a ako je uvedené vyššie, nových zákazníkov už nie je veľa a Apple teda musí presvedčiť tých súčasných. Čo s mobilom, ktorý bude dosť podobný súčasnému 6S a vlastne aj predvlaňajšej šestke, môže byť ťažké. Nakoniec, už teraz Applu predaje klesajú a klesá aj hodnota jeho akcií. Niektorí akcionári, ako napríklad Carl Icahn držiaci percento akcií Applu, sa ich zbavili. Aktuálne sú akcie Applu najnižšie za posledné dva roky.

Akcie Applu kúpil Buffett
Americká spoločnosť Berkshire Hathaway miliardára Warrena Buffetta nakúpila v prvom štvrťroku akcie Applu v hodnote 1,07 miliardy dolárov. Podľa servera CNN je to jej prvá investícia do tohto titulu. Buffett, ktorý si vďaka svojim investíciám vyslúžil prezývku „veštec z Omahy“, sa nákupom akcií technologických firiem dlhodobo skôr vyhýba. Zo záznamov americkej Komisie pre cenné papiere a burzy vyplýva, že spoločnosť Berkshire držala ku koncu marca 9,81 milióna akcií Applu. Ich kurz je teraz asi tretinu pod svojím maximom z vlaňajšieho apríla. V dôsledku obáv investorov z ďalšieho poklesu predaja telefónov iPhone kurz minulý týždeň prvýkrát za takmer dva roky zostúpil pod 90 dolárov. Nákup akcií Applu znamená, že Berkshire rozšírila záujmy v technologickom sektore. Buffett sa technológiám dlho vyhýbal a tvrdil, že tomuto sektoru príliš nerozumie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:14