Infografika
StoryEditor

Prichádza mesiac drahšej nafty a benzínu. Ceny začnú rásť výrazne

31.03.2016, 00:00
Diesel zdražuje a vracia sa na úrovne z prelomu rokov.

Slováci si v novom roku zvykli na nižšie ceny motorovej nafty. Magickú hranicu pod jedno euro za liter prekonal diesel ešte v druhej polovici decembra 2015. Karta sa však začína znovu obracať. Posledné štyri týždne stúpa cena nafty aj benzínu. Diesel za mesiac zdražel o viac ako päť centov, benzín zhruba o štyri centy.

Porastie ďalej
A motoristi by sa mali v krátkom čase pripraviť na ďalší nárast ceny. Už v najbližšom týždni porastú ceny pohonných látok o jeden až dva centy, odhaduje analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

V ďalších týždňoch by mohli ceny poskočiť ešte výraznejšie. „Čo sa týka benzínu, tam vidíme priestor na najbližšie 2 – 3 týždne do šiestich centov, pri diesli do 2,5 centa,“ predpokladá analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Experti sa zhodujú, že za vyššie ceny na našich pumpách môžu rastúce ceny čierneho zlata. „Príčinou bol rast cien ropy a pohonných látok v Rotterdame v polovici marca. Teraz už ceny na svetových trhoch mierne klesajú, prípadne stagnujú, ale slovenské čerpacie stanice reagujú s niekoľkotýždňovým oneskorením,“ vysvetlil Tomčiak. Kamil Boros však tvrdí, že cena ropy z dlhodobého hľadiska porastie aj v dôsledku zvyšovania dopytu z krajín rozvíjajúceho sa sveta, hlavne z juhovýchodnej Ázie. Súčasné prezásobenie ropou vidí analytik ako dočasný fenomén. Ten sa podľa neho časom odstráni vďaka poklesu investícií do nových ťažobných kapacít. „Tento pokles investícií je dielom nízkej ceny ropy, pri ktorej sa do nových ťažísk neoplatí investovať,“ dodal.

Určujúcim pre vývoj cien čierneho zlata bude aprílové stretnutie hlavných exportérov v katarskej Dauhe, na ktorom sa bude diskutovať o zmrazení produkcie. „Pokiaľ by sa na nej dohodli, tak je reálne, že ropa už výraznejšie nadol nepôjde. Naopak, pri nedohode sa otvorí priestor na vyšší pokles,“ predpokladá Boros.

Treba zvážiť, kde tankovať
Pavol Reich zo združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia tvrdí, že dopravcovia rast cien benzínu a nafty čakali, no nepanikária. „Cena pohonných látok zatiaľ príliš nestúpla, každý normálny podnikateľ však rátal s tým, že cena nafty nezostane na takej nízkej úrovni,“ povedal. Dopravcovia budú postupne zase zvažovať, na ktorých miestach a v ktorých krajinách zastavia a načerpajú pohonné látky. „Tankujú stále tam, kde sa im to najviac oplatí, ale nikdy kvôli tomu nemenia trasu. Okrem ceny sa pri tankovaní v zahraničí prihliada aj na čas čakania na vratku DPH. Čakanie spoločnostiam nesmie príliš skrátiť cash flow, inak budú tankovať drahšie aj na Slovensku,“ povedal Reich. Spomenul si tiež na to, ako sa v minulosti dobre tankovalo napríklad v Belgicku, kde dopravcovia okrem vratky za DPH dostali aj vratku zo spotrebnej dane. Dopravcom, ktorí jazdia vo východnej Európe, sa oplatí tankovať aj v Rusku či na Ukrajine.

Infografika

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:43