StoryEditor

Krach českých baní ohrozuje aj Slovákov

21.10.2014, 00:00
Problémy OKD/Sociálna hrozba pre množstvo prepustených baníkov hrozí aj u nás.

„Viem, že to tu končí, som realista,“ vraví pre HN nemenovaný banský technik, ktorý v ostravských baniach pracuje vyše dvadsať rokov. O budúcnosť sa vzhľadom na svoju vyššiu kvalifikáciu nebojí, no u svojich kolegov obavy cíti. V dodávateľskej firme OKD, kde pracuje, má 450 kolegov, z toho polovicu Slovákov. „Baníci, ktorí fárajú, to vnímajú inak. Posledné udalosti celkom jasne ukázali obrysy, kam sa OKD rúti.“

Investor Zdněk Bakala

Po odchode z Handlovej, Čadce, Prievidze, Revúcej či Novákov, kde stratili prácu v domácich baniach, často nemali inú možnosť ako sa presťahovať alebo cestovať na týždňovky do Moravskosliezskeho kraja v Českej republike a pracovať v Ostravsko-karvinských baniach (OKD). To bol osud mnohých slovenských baníkov, ktorým pracovná kvalifikácia v období klesajúcej ťažby a zatvárania baní nedávala iné šance.

Dnes je ohrozená aj táto nádej. Útlm výroby v OKD, kde priamo pracuje 600 Slovákov a ďalšie tisíce v súvisiacich odvetviach, a ich hroziaci pád, môže zvýšiť sociálne problémy v slovenských regiónoch, ktoré sa už beztak boria s vysokou nezamestnanosťou.

 

Lesk a bieda OKD

Pred rokom 1989 v OKD a jej baniach pracovalo 100-tisíc zamestnancov. Dnes tu pracuje 11-tisíc ľudí ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-11-26 20:31:38 - Feat.: 0 - Title: Komoditné trhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:11