StoryEditor

Zvrat v obchode sa odkladá. Firmy vo veľkom prepúšťali

23.04.2014, 00:00
Trh práce Na úradoch práce skončilo v marci najviac ľudí z obchodu a zo služieb. O desatinu viac ako mesiac predtým.

Tento rok mal byť pre nich zlomovým. Po tom, ako ich takmer najviac zo všetkých odvetví zasiahla kríza, sa mala ich situácia konečne zvrátiť. To malo sprevádzať aj prijímanie zamestnancov. Teraz sa však zdá, že na takýto scenár si ešte budeme musieť počkať. U jedných z najväčších zamestnávateľov na Slovensku – obchodníkov a firmám v službách vo veľkom končili ľudia. A to dokonca najviac zo všetkých odvetví.

V marci tak práve odtiaľ putovalo na úrady práce vyše 1600 ľudí. Na porovnanie, pred mesiacom ich bolo o desatinu menej. „Keďže nám nerastie maloobchodný obrat, musíme šetriť aj na úkor počtu zamestnancov,“ vysvetli dôvody šéf Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Comeback dohôd

Faktom je, že podľa údajov Štatistického úradu tržby v maloobchode rástli vo februári medzimesačne o desatinu percenta. Oproti vlaňajšku však bol nárast až štyri percentá. Preto podľa odborníkov stoja za prepúšťaním aj iné faktory ako len slabé zárobky. Jedným z nich môže byť návrat fenoménu dohôd.

A to napriek tomu, že za dohodárov musia zamestnávatelia od začiatku vlaňajška platiť len o niečo nižšie odvody ako za zamestnancov. Ako upozornil riaditeľ personálnej agentúry Proact People Pavol Paška, signály z trhu naznačujú, že dohodári začínajú byť opäť v kurze. „Dohody sa opäť začínajú udomácňovať. Pre firmy je takáto forma práce lacnejšia ako klasickí zamestnanci,“ doplnil Paška. Na nárast počtu dohôd práve v marci ukazujú aj dáta Sociálnej poisťovne. Tá ku koncu marca evidovala 416-tisíc dohôd. To je o vyše 40 percent viac ako vlani.

Časť z nich tak mohla reálne skončiť u obchodníkov či v službách. Sektory sa totiž len pomaly spamätávajú z krízy a hoci začína stúpať domáci dopyt, stále sa nedá hovoriť o masívnom raste. Ten je pre nich kľúčový. Ak by teda zobrali človeka na trvalý pracovný pomer a následne by im tržby padli, bolo by pre nich ťažie prepustiť ho ako dohodára.

Najväčší fluktuanti

Okrem toho im môžu za nižšie náklady stále ponúknuť aj vyššie čisté mzdy ako zamestnancom. Práve nízke mzdy v oboch odvetviach sú vo všeobecnosti faktorom, prečo ľudia často prechádzajú z firmy do firmy.

O veľkej výmene naprieč firmami hovoria aj odborníci priamo z praxe. „V tomto odvetví evidujeme predovšetkým vysokú fluktuáciu,“ potvrdil generálny riaditeľ McROY Group Ľuboš Sirota. Takýto trend zaznamenali aj vo firme Den Braven SK. Ako pre HN povedala jej riaditeľa Kamila Raganová, aj v ich prípade odišlo približne osem ľudí. A za nich nabrali iných. Časť ľudí, ktorí teda končia v obchode či službách na úrade práce, si môže nájsť v krátkom čase prácu.

Celkovo klesáme

Napriek vývoju v obchode však celková nezamestnanosť na Slovensku v marci klesala na 13,49 percenta, čo je o 0,21 percentuálneho bodu menej než vo februári. „Spokojný budem vtedy, keď sa dostaneme aspoň na pozíciu priemeru eurozóny,“ povedal včera minister práce Ján Richter (Smer-SD). Jeho ciele sú však v konečnom dôsledku ešte ambicióznejšie. Do konca roku 2016 chce nezamestnanosť znížiť na 11,8 percenta.

01 - Modified: 2006-04-18 12:20:00 - Feat.: 0 - Title: FedCup: Po dvojhrách vedie Slovensko nad Holandskom 2:0
01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:39