StoryEditor

Práca v inom meste? Nie, ďakujeme, tvrdia Slováci

05.11.2014, 23:00

Elektrotechnickej firme Universal Media Corporation z Nového Mesta nad Váhom sa v biznise darí – a preto pred časom vytvorila desiatky nových pracovných miest. Napriek tomu narazila na problém: nájsť dobrých zamestnancov bolo ťažké. A to ľudí nehľadala iba v meste, ale aj širšom okolí.

„Nezamestnaným sme ponúkli, že ich budeme zvážať z Trenčína či Považskej Bystrice. Aj napriek tomu sme ich však nedokázali presvedčiť,“ vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Magdaléna Veresová.

V zahraničí je pritom sťahovanie sa za prácou bežnou praxou. No našinci majú voči presunom za robotu doslova odpor. Slovensko totiž získalo ďalšie neslávne prvenstvo – za prácou sa sťahujeme najmenej spomedzi krajín v OECD. Ročne rak urobí len 1,6 percenta Slovákov.

„Pre ľudí to nie je prirodzené a ani sa im to neoplatí,“ objasnil analytik INESS Ján Dinga. Pritom práve mobilitu nám OECD odporúča. Pomohla by nám pri riešení vysokej nezamestnanosti.

Sťahovanie by mohlo aspoň čiastočne vyriešiť dva problémy, s ktorými sa Slovensko borí. A to vysokú nezamestnanosť mladých, ako aj dlhodobo nepracujúcich. To znamená tých, ktorí sú na úrade práce evidovaní dlhšie ako jeden rok. Tento problém je u nás jeden z najvypuklejších v rámci krajín OECD. Na tento fakt poukázal aj na svojej včerajšej návšteve generálny tajomník OECD Ángel Gurría. Radí nám zvýšiť podporu nájomného bývania,„aby si obyvatelia zaostávajúcich regiónov so slabými pracovnými príležitosťami mohli hľadať zamestnanie v prosperujúcej západnej časti Slovenska“.

Výhodnejšie bývanie

Nejaké kroky týmto smerom však už podnikla aj naša vláda. Od začiatku roka majú firmy možnosť získať od štátu lacnejší úver na stavbu bytov. Má to však jednu podmienku – firmy byty postavené pomocou štátu nemôžu predávať, ale iba prenajímať. Doteraz pritom mohli takúto štátnu pomoc využívať len mestá, obce či kraje. Podnikatelia tak môžu dostať od Štátneho fondu rozvoja bývania 80 percent zo sumy, ktorú potrebujú na výstavbu bytov. Na ich splatenie budú mať potom až 40 rokov. „Zmena je významná, pretože práve obstarávacia cena je základom na výpočet výšky nájomného v týchto bytoch. Tým, že sa zvýšila dotačná časť a zároveň sa predĺžila lehota splatnosti úveru, je možné účtovať nižšie nájomné, a tým sa stáva tento typ bývania dostupnejším,“ povedal hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Bez motivácie zmena nepríde

Ako však na druhej strane poukazuje šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška, mnohí Slováci sa za prácou nesťahujú či nedochádzajú preto, že sa im to jednoducho neoplatí. „Mzdy sú vo väčšine regiónov príliš nízke na to, aby to ľudí presvedčilo o mobilite.“ Ako ďalej Paška dodáva, neoplatí sa to ani nezamestnaným. To, čo by zarobili, je totiž takmer totožné s tým, čo v súčasnosti majú k dispozícii z dávok a občasného privyrobenia si. Vyriešiť tento problém chce zase ministerstvo práce takzvaným medzitrhom práce. Ide o súbeh mzdy, poberania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku určeného pre tých, ktorí vstúpili na pracovný trh a predtým boli poberateľmi pomoci v hmotnej núdzi.

01 - Modified: 2006-12-13 05:51:03 - Feat.: 0 - Title: Regióny nadovšetko
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:09