StoryEditor

Česko pri modernizácii diaľnice D1 strhne 11 mostov

26.02.2013, 08:24
Autor:
TASRTASR

Česko plánuje modernizáciu najstaršej diaľnice v krajine D1. Stavbári pri rozširovaní prvých piatich úsekov diaľnice strhnú 11 mostov, pretože sú príliš úzke. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už rokuje s obcami a majiteľmi týchto stavieb o ich náhrade. Informovali o tom na svojich internetových stránkach české denníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Modernizácia najstaršie českej diaľnice počíta s rozšírením vozovky o 75 centimetrov na každej strane. Stavebné práce by podľa odhadov ŘSD mali začať na prelome marca a apríla v závislosti od počasia a úspešného dokončenia výberových konaní na dodávateľov stavieb.

Riaditeľstvo ciest a diaľnic vybuduje na náklady štátu v rámci rekonštrukcie diaľnice nové mosty. Dva z nich však budú odstránené bez náhrady, pretože vlastník pôvodných mostov sa nezaviazal, že novostavby prevezme a bude sa starať o ich ďalšiu údržbu. ŘSD totiž nemôže vlastniť mosty vedúce na obecnej ceste alebo ceste nižšej triedy.

ŘSD vstupuje do rokovaní s majiteľmi existujúcich mostov s tým, že bude strhnuté mosty nahrádzať obdobným technickým riešením a šírkovým usporiadaním. Niektorí majitelia však požadujú napríklad širšie mosty alebo žiadajú o úpravy nadväzujúcich komunikácií. To ale ŘSD nie je vo väčšine prípadov schopné z rozpočtu určeného na modernizáciu diaľnice splniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:17