StoryEditor

Štát pritlačil na agentúry. Stovky z nich môžu skončiť

23.03.2014, 22:59
Nezamestnaný odpovedá na inzeráty, chodí po pohovoroch, no nedarí sa mu nájsť si prácu.

Podobné skúsenosti má aj s úradom práce. Preto sa rozhodne podpísať zmluvu s personálnou agentúrou. Tá má kontrakty s viacerými firmami a ľudí k nim vysiela pracovať.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobí približne 1200 agentúr. Stovky z nich však môžu čoskoro zaniknúť. Ministerstvo práce pod vedením Ján Richtera (Smer-SD) sa ich totiž rozhodlo prísnejšie kontrolovať.

Väčšina si neplní povinnosti

Do konca marca musia agentúry ústrediu práce poslať takzvanú správu o svojej činnosti. Čiže informovať štát, čo za posledný rok robili, koľkých ľudí sa im podarilo vyslať pracovať do firmy. Povinnosť zasielať správu nie je pre ne žiadna novinka. No prvýkrát za ňu môžu dostať sankciu – dokonca môžu prísť o licenciu. V praxi to znamená, že ak nepošlú správu načas, skončia so svojím biznisom. Podobne aj vtedy, ak za posledný rok agentúra nikoho nevyslala do žiadnej spoločnosti. „Zmena zabezpečuje lepšiu garanciu plnenia povinností a lepšiu ochranu dočasných agentúrnych zamestnancov,“ objasňuje novinku hovorca rezortu práce Michal Stuška. Ako ďalej dodáva, správu minulé roky neposlali až tri štvrtiny agentúr. Či ich bude aj tento rok toľko, nevedno. Práve oni však patria do ohrozenej skupiny.

Prečistenie trhu

Podľa odborníkov by sa vďaka novinke mohol trh prečistiť. Nie len od nečinných agentúr, ale aj od tých, ktoré s ľuďmi nespolupracujú tak, ako by mali. „Mohla by tak vzrásť dôvera ľudí v personálne agentúry. Cieľom opatrenia by malo byť, aby dodržovali svoje povinnosti k zamestnancom, ako aj k štátu,“ myslí si analytik Next Finance Jiří Cihlář. Agentúry totiž podľa výkonného riaditeľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Branislava Masára významne vykrývajú medzery na trhu práce, len ak na ňom aktívne pôsobia. Umožňujú totiž veľkú flexibilitu pri zamestnávaní. Firmy si ich môžu „najať“ napríklad pri nápore zákaziek. A práve to napríklad priemyselné podniky potrebujú. Príkladom sú slovenské automobilky, pre ktoré takto ročne pracujú tisícky Slovákov. Dokopy agentúry počas roka zamestnávajú približne 50-tisíc ľudí.

Príliš veľa agentúr

Kým v zahraničí je personálny leasing bežný, u nás mu podľa odborníkov stále mnoho ľudí neverí. Jedným z dôvodov je aj fakt, že ich je na Slovensku veľa. Príliš veľa na naše pomery – tak hodnotia počet agentúr na Slovensku odborníci. Len za posledný rok ich vzniklo približne dvesto. O ich činnosti však neexistujú presné záznamy. „Vieme však, že množstvo z nich nie je alebo funguje len obmedzene,“ hovorí operations manager Slovakia spoločnosti Grafton Katarína Bobotová. Preto sa ani nedá povedať, koľko ľudí pracuje pre takéto polomŕtve aj neseriózne agentúry.

Podľa predsedu Predstavenstva personálnej agentúry McRoy Group Ľuboša Sirotu však zatiaľ prvenstvo v Európe v počte agentúr ešte nemáme. „V Anglicku je to vyše 18-tisíc, ale vo Francúzsku iba 1 500. Oba trhy sú však neporovnateľne väčšie než ten náš. V Taliansku je však agentúr necelých sto.“

01 - Modified: 2006-03-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Detva modernizuje priemyselnú halu
01 - Modified: 2024-04-04 08:54:28 - Feat.: - Title: Koniec obľúbenej služby. Vo viacerých mestách si už jedlo cez túto donášku neobjednáš, svoje pôsobenie končí zo dňa na deň 02 - Modified: 2024-03-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Dráma v biznise, ktorý profituje na deťoch. Dvojica Spievanka a Zahrajko končí: Rozpad sprevádzajú odkazy na sociálnych sieťach 03 - Modified: 2024-02-01 15:17:42 - Feat.: - Title: Piesne od Taylor Swiftovej, Drakea alebo Adele do svojich videí na TikToku už nepridáte. Vypršala mu licencia 04 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Legenda od Renaultu končí. So špičkovým modelom sme sa rozlúčili v limitovanej verzii 05 - Modified: 2023-12-19 14:10:00 - Feat.: - Title: Jeden z najobľúbenejších modelov Porsche končí. Väz mu však nezlomili prísne emisie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:05