StoryEditor

Štát ide nahradiť monopol monopolom

17.05.2013, 00:00

Jeden monopol môže vystriedať druhý. A to v sektore zhodnocovania odpadov. Rezort životného prostredia chce totiž cez pripravovanú "baterkovú novelu" zvýšiť od septembra konkurenciu pri spracovaní starých batérií, kde v súčasnosti dominuje jeden hráč. Má sa to však udiať spôsobom, ktorý môže vytvoriť monopol výrobcov a dovozcov batérií. Zlacnenie autobateriek by tak bolo otázne.

Monopol diktuje ceny
Ak prejde novela v navrhovanej podobe, tak od septembra budú môcť zbierať staré baterky iba kolektívne organizácie, teda zoskupenie minimálne stovky výrobcov a dovozcov batérií. "Toto opatrenie je v praxi ťažko vykonateľné a mohlo by celkom zmonopolizovať trh," hovorí analytik Konzervatívneho inštitútu Radovan Kazda.

Práve oni budú totiž jediné, ktoré budú môcť rozhodnúť, kde sa vyzbierané batérie zhodnotia. Podobná situácia pritom na Slovensku funguje aj v súčasnosti, hoci v inej podobe. Spracovať ich totiž dokáže iba seredská firma Mach Trade.

Vývoz do zahraničia za lacnejšími spracovateľmi pritom nie je východiskom -- predražuje ho poplatok do Recyklačného fondu. To má podľa prezidenta kolektívneho systému SEWA Jozefa Kozáka, ktorý zastrešuje 350 dovozcov batérií, za následok, že firma si od nich pýta privysoké poplatky. Tie sa následne premietajú aj do vyššej ceny autobatérií.
Kozák tvrdí, že v zahraničí by za ich spracovanie zaplatili aj štyrikrát menej. Riaditeľ firmy Mach Trade Štefan Machalík však oponuje. "Nie je to pravda, naše poplatky nie sú vyššie ako v iných krajinách Európy."

Môže za to zlý systém
Faktom však podľa Kazdu je, že súčasný systém zhodnocovania bateriek nefunguje dobre a spracovatelia môžu využívať jeho diery. Výrobcovia a dovozcovia dnes musia za každý kilogram batérií a akumulátorov uvedených na trh platiť príspevok do Recyklačného fondu. Od fondu však môžu žiadať vrátenie peňazí za každý kilogram, ktorý dajú ekologicky zhodnotiť na Slovensku. "Ak zo 100 kilogramov dajú 100 kilogramov zhodnotiť, tak de facto nemusia platiť Recyklačnému fondu nič. Musia však zaplatiť spracovateľovi za zhodnotenie batérií," vysvetľuje Kazda. Slovenským spracovateľom tak stačí prísť s cenovou ponukou na zhodnotenie batérií len o niečo nižšou, ako je určený príspevok do fondu, čím sa stávajú pre výrobcu a dovozcu cenovo výhodnejším variantom.

Zrušiť sa musí aj fond
Podľa Kozáka i Kazdu táto novela pomôže, pokiaľ zároveň envirorezort zruší Recyklačný fond. Opačný názor má Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, ktorá v nej vidí porušenie pravidiel hospodárskej súťaže. Nepáči sa im, že o naložení s baterkami budú môcť rozhodovať iba výrobcovia. Envirorezort tvrdí, že iba uplatňujú princíp rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorého uplatňovanie žiada aj Európska komisia. "Nie je možné, aby táto zodpovednosť bola na spracovateľovi," tvrdí ministerstvo. Erik Kapsdorfer

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:16