StoryEditor

Druhý pilier je správna vec, ale iba pre určite skupiny, priznal Richter

13.06.2015, 14:54
Autor:
SITASITA


Druhý pilier v rámci dôchodkového systému je správna vec, ale iba pre presne pomenované skupiny. Vyhlásil to dnes v relácii Sobotné dialógy RTVS minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Výhodný je podľa neho predovšetkým pre tých jednotlivcov, ktorí si v ňom majú šancu sporiť aspoň 25 rokov a zarábajú mzdu vyššiu ako priemer. Ostatní by podľa neho mali svoje zotrvanie v druhom pilieri zvážiť.

Podľa poslanca za KDH Júliusa Brocku vláda výzvami k opusteniu druhého piliera škodí dôchodkovému systému na Slovensku. Druhý pilier je podľa neho v súčasnosti nevyhnutnosťou. "Netvrdím to len ja, ale aj Európska komisia, že ľuďom, ktorí majú v súčasnosti 45 rokov a a sú iba v prvom pilieri, hrozí v dôchodku chudoba," vyhlásil Brocka. Taktiež si poslanec myslí, že Sociálna poisťovňa vo svojich letákoch, v ktorých propaguje prvý pilier zavádza. V prvom pilieri sa podľa neho vyplácajú dôchodky na dlh a súčasná vláda vôbec nezohľadňuje zmeny v demografii, ktoré nás v budúcnosti čakajú. "Vláda už štvrtý krát vyháňa ľudí z druhého piliera," povedal s tým, že samotný prvý pilier je do budúcnosti neudržateľný.

Podľa Richtera štát disponuje peniazmi na to, aby sa aj v budúcnosti vedel postarať o dôchodcov. "Vláda prijala opatrenia na zabezpečenie stability v prvom pilieri," povedal. Zatiaľ, čo vývoj v prvom pilieri sa podľa neho dá do budúcnosti len odhadovať, druhý pilier za desať rokov fungovania ukázal, že je pre väčšinu nevýhodný. Vláda podľa neho preto poskytuje občanom slobodnú možnosť rozhodnúť sa, aký systém využijú na zabezpečenie dôchodku. Podľa Brocku je však aj prvý pilier pre určité skupiny ľudí nevýhodným, hlavne ak zarábajú mzdu nad priemerom. Preto je oba systémy vhodné kombinovať. "Prvý a druhý pilier sa vzájomne dopĺňajú," povedal Brocka. Otvorenie druhého piliera podľa neho Smer-SD podporuje preto, aby mohol financiami, ktoré si v ňom sporitelia našetrili financovať dôchodky v prvom pilieri.

Hostia v relácii diskutovali aj o novom sociálnom balíčku vlády Roberta Fica, ktorý mimo iného deklaruje zvýšenie podpory pre matky a tiež zvýšenie počtu miest v škôlkach. Podľa Richtera sú tieto opatrenia potrebné. "Mladé rodiny patria rovnako ako dôchodcovia k zraniteľným skupinám," povedal. Podľa Brocku sú však tieto opatrenia samozrejmou nevyhnutnosťou. Rodinám by podľa neho pomohlo napríklad zníženie daní pre zamestnaných rodičov a matkám napríklad flexibilnejší zákonník práce. "Tomu sa však Smer dlhodobo bráni," dodal Brocka.

01 - Modified: 2007-06-24 21:01:17 - Feat.: 0 - Title: Siemens chce investovať
01 - Modified: 2024-04-01 21:38:45 - Feat.: - Title: Ruky preč od druhého dôchodkového piliera 02 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 03 - Modified: 2024-03-22 14:24:36 - Feat.: - Title: Takmer polovica sporiteľov sa spolieha na druhý pilier napriek inflácii, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-02-26 15:52:33 - Feat.: - Title: O nižších odvodoch do druhého piliera vie polovica Slovákov, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:26