StoryEditor

Na úspory v druhom pilieri nesiahneme, tvrdí Richter

12.10.2013, 13:42
Autor:
tasr, stltasr, stl

Úspor v hodnote 5,5 miliardy eur v druhom dôchodkovom pilieri sa vláda v aktuálnom volebnom období nedotkne. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

"Každopádne, čo sa týka nasporenej sumy v druhom pilieri, na túto sumu vláda siahať nebude," povedal Richter. Jozef Mihál z opozičnej SaS na margo tohto sľubu poznamenal, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sľuboval takisto nezvyšovať dane. "A teraz minister Kažimír oznámil zavedenie novej daňovej licencie pre obchodné spoločnosti, čiže tento sľub už neplatí," upozornil s tým, že garanciu peňazí v druhom pilieri by mali mať sporitelia danú zákonom. "Opozícia má ale predsa na stole našu ponuku na ústavný zákon," reagoval Richter. "Vláda má ambíciu prijať tento ústavný zákon, čo je jasný signál, že maďarskou či poľskou cestou okresávať druhý pilier nechceme," zdôraznil minister.

Politický kapitál
Za prijatie ústavného zákona sa prihovoril aj Mihál. "Ja osobne by som bol rád, keby tento zákon už bol dávno schválený, bohužiaľ, niektorí kolegovia podmieňujú súhlas s týmto zákonom predstavením zákona o anuitách," povedal Mihál v odpovedi na otázku, prečo sa rokovania o ústavnom zákone prerušili. "Možno z toho niekto chce vytĺcť politický kapitál," pripustil opozičný poslanec.

"Som rád, že po prvýkrát zaznelo, že problém nie je na strane vlády," poznamenal Richter. Vo chvíli, keď sa nájde dohoda v opozícii, vláda je podľa neho pripravená prijať "jednoznačný" ústavný zákon. Na otázku, či by sa mohlo zvýšiť percento odvodu do druhého piliera zo súčasných štyroch na šesť, ak by to vývoj ekonomiky dovolil, Richter odpovedal, že sa bude hľadať zhoda. "Vzhľadom na pozitívny vývoj ekonomiky sa vláda tejto ambície nevzdáva," konštatoval.

Návrh zákona o vyplácaní dôchodkov z druhého piliera, tzv. anuite, by mal byť podľa šéfa rezortu práce predložený ešte do konca roka. "Veci sú otvorené, anuita bude pripravená tak, aby prví dôchodcovia, ktorým pôjdu peniaze z druhého piliera k 1. 1. 2015, vedeli v rámci zákonných podmienok, čo ich čaká," avizoval Richter. Mihál pripustil, že si dohodu s vládnym Smerom-SD o tomto zákone vie predstaviť. Potrebné však podľa neho je, aby zákon dával sporiteľom možnosť rozhodnúť sa, akým spôsobom si nasporenú sumu vyberú.

Vyššie dôchodky
Richter chce zvýšiť tzv. vianočné dôchodky pre skupinu dôchodcov s najnižšími penziami. Po novom by mali dostať 75 eur, pričom k zvýšeniu by prišlo už v tomto roku. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy Richter uviedol, že na októbrovej schôdzi parlamentu v tejto súvislosti navrhne zmenu zákona.

Richter svoj zámer odôvodnil vývojom ekonomiky a lepším výberom daní. "Výška vianočného príspevku pre ľudí s najnižšími dôchodkami by mala byť zvýšená zo 66,39 eura na 75 eur," vyčíslil minister. Dodal, že tento krok vychádza zo snahy vlády diferencovane zlepšovať podmienky najnižším príjmovým skupinám.

Bývalý šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS) reagoval, že ministrov návrh je síce pekný, no on osobne by uprednostnil, aby sa všetky peniaze určené na vianočné dôchodky poukázali radšej seniorom v zariadeniach sociálnych služieb. "Stále trvám na tom, že tieto prostriedky by mali ísť tým, ktorí sú na tieto peniaze najviac odkázaní," zdôraznil Mihál v diskusii.

01 - Modified: 2005-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie banky USA s vyšším ziskom
01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne 03 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky 04 - Modified: 2024-02-23 12:18:45 - Feat.: - Title: Z druhého piliera pôjde pre dôchodcov menej eur. Ktorých sporiteľov sa zmeny dotknú najviac? 05 - Modified: 2024-02-16 11:53:43 - Feat.: - Title: Kto si sadne za volanty autobusov? Pre predčasné dôchodky odchádzajú skúsení ľudia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:09