StoryEditor

Štát našiel peniaze na elektrárne

29.09.2014, 00:00
Na ovládnutie podniku by sa mohol použiť zisk z predaja Slovak Telekomu. Záujem oň však nemá len naša vláda.

Ešte začiatkom tohto roka vláda plánovala použiť peniaze z predaja podielu v Slovak Telekome na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne. Dnes už je situácia iná. Podľa ministra hospodárstva Pavla Pavlisa jedna poisťovňa nie je téma. A peniaze z predaja telekomunikácií je lepšie využiť na kúpu podielu v Slovenských elektrárňach. V tých štát kontroluje 34 percent akcií. „Bol by som rád, keby štát vlastnil minimálne 51 percent elektrární,“ vyhlásil Pavlis v Sobotných dialógoch RTVS.

Jedna poisťovňa už nie je téma – povedal minister hospodárstva Pavol Pavlis. A ušetrené peniaze by mohli ísť na získanie vplyvu v elektrárňach.

Výmena za dlhy

Predaj Telekomu odštartoval v júni a podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva Miriam Žiakovej by mohol byť ukončený do budúceho leta. Očakávaný zisk je jedna miliarda. Kupec zatiaľ nie je známy, ale najhorúcejším kandidátom je Deutsche Telekom – dnes vlastní už 51 percent akcií a má predkupné právo na zvyšok.

Vláda by tak vymenila podiel v ziskovom Telekome za akcie elektrární, ktoré sa momentálne snažia dokončiť projekt jadrových blokov v Mochovciach. Práve táto stavba je pritom veľmi riziková. Stále nie je známa jej cena, ani termín dokončenia. Jasné je len to, že súčasný rozpočet 3,8 miliardy nebude stačiť. Firma sa už kvôli projektu poriadne zadlžila – naposledy v lete, keď si elektrárne požičali 870 miliónov eur od ruskej Sberbank. Dajú sa pritom očakávať aj ďalšie pôžičky. „Problém Mochoviec je, že ide o technicky náročný projekt a neustále sa zdržuje a predražuje,“ upozornil analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Najmä rozostavaná jadrová elektráreň je dôvod, prečo sa chce súčasný majoritný akcionár podniku – taliansky Enel – zbaviť svojho 66-percentného podielu. Koncern by si tak výrazne znížil svoj dlh, ktorý mu neustále rastie aj kvôli Mochovciam. Otázna je suma, ktorú by za akcie Taliani mohli zinkasovať. V roku 2006 zaplatili za podiel 840 miliónov. Dnes je hodnota diskutabilná najmä kvôli dlhom z Mochoviec.

Česi nechcú riskovať

O elektrárne nemá záujem iba štát, ale aj koncern ČEZ. Česká skupina si však kladie podmienky. „Podstatnou otázkou pri rozhodovaní o vstupe do Slovenských elektrární bude, ako sa rozdelia riziká medzi Enel, ČEZ a slovenskou vládou. Predovšetkým riziká spojené s dostavbou Mochoviec,“ odkázal hovorca spoločnosti Ladislav Kříž.

Hovorca tak korigoval výrok šéfa dozornej rady koncernu Václava Pačesa. Médiá ho pred dvomi týždňami citovali v zmysle, že si nevie predstaviť kúpu elektrární aj s Mochovcami. Podľa Kříža novinári zle interpretovali jeho výrok a podstatnejšie bude, akým spôsobom sa rozloží zodpovednosť za jadrový projekt.

Faktom je, že Mochovce sú horúcim zemiakom, ktorého by sa všetci najradšej zbavili. Ceny elektriny na burze sú totiž na takej nízkej úrovni, že návratnosť investície je veľmi otázna. „Projekt by sa oplatil, ak by vláda garantovala výkupné ceny na podstatne vyššej úrovni, než sú dnes,“ poznamenal Šnobr.

V praxi by tak zrejme spotrebitelia doplácali na podporu jadrovej energie v cenách elektriny podobne, ako dnes doplácajú na podporu obnoviteľných zdrojov – teda napríklad slnečnej energie. V prípade Mochoviec by mohlo ísť o veľmi nevýhodnú podporu. Slovensko bude mať po spustení nových blokov prebytok elektriny a podstatnú časť vyrobenej energie by sme vyvážali do zahraničia. Tam by sme ju však museli predávať za trhové ceny. „Slovenskí spotrebitelia by sa tak poskladali na podporu výroby elektriny, ktorá by sa následne predala v zahraničí za zlomok ceny,“ dodal Šnobr.

 

ČEZ už rokoval s ministrom Pavlisom

Šéf koncernu ČEZ Daniel Beneš sa minulý štvrtok stretol s naším ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom. Podľa českých Hospodárskych novín mali hovoriť o možnom vstupe českého investora do Slovenských elektrární. Hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková to poprela s tým, že minister mal s Benešom rozprávať o celkovej situácii v energetickom sektore. Žiadnu konkrétnu tému ich rokovania však neprezradila. ČEZ má na Slovensku viac aktivít. Jednou z nich je účasť Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska, cez ktorú chceli Česi spolu s našou vládou stavať novú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. ČEZ sa však dlhodobo snaží z projektu vycúvať, pretože naň nemá peniaze. Na druhej strane má záujem o vstup do Slovenských elektrární, v ktorých majetku je okrem problémovej rozostavanej elektrárne v Mochovciach aj niekoľko ziskových zdrojov. A to napríklad fungujúce jadrové bloky v Jaslovských Bohuniciach či vodné elektrárne na Váhu a vodné dielo Gabčíkovo.

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staniciam vdýchnu život až investori
01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:26