StoryEditor

Portál oklamal stovky ľudí, tovar stále predáva

02.08.2013, 00:00
Internet. Skvelazlava.sk aj dnes berie od ľudí objednávky. Tovaru sa však nedočkáte.

Objednaný tovar nedoručili, telefón nedvíhajú a na mail neodpovedajú. Takýchto reakcií nájdete na internete desiatky po tom, čo zadáte názov portálu kolektívneho nakupovania skvelazlava.sk. Ide o stránku, ktorú prevádzkuje eseročka MJ – Real z Turčianskych Teplíc, a ktorá dlhuje peniaze stovkám Slovákov. Podľa viacerých oklamaných ide o umelo vytvorenú firmu s cieľom obohatiť sa. „Neodporúčam nakupovať cez tento portál. Budem kontaktovať činné orgány,“ dodal na jednej z diskusií človek s prezývkou Kitty.

Firma nereaguje
HN sa snažili s vedením skvelazlava.sk skontaktovať.

Obidva telefóny však boli vypnuté a na mail nám do konca uzávierky neodpovedali. Vec však už rieši aj Slovenská obchodná inšpekcia. V polovici júla 2013 chceli vo firme vykonať kontrolu, no na uvedenej adrese sa nachádzal iba starší rodinný dom. Ten nebol označený žiadnymi údajmi o spoločnosti. „Keďže spoločnosť MJ – Real prijíma platby od spotrebiteľov a nedoručuje im výrobky, vec sme odstúpili na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Turčianskych Tepliciach pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu,“ vraví pre HN hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová.

Portál skvelazlava.sk aj naďalej ponúka rôzne zlacnené služby a tovary, za ktoré keď zaplatíte, vám už nepríde ani potvrdenie o uskutočnení objednávky, z účtu si však peniaze odpíšu.

Zaujímavé personálne prepojenia
Spoločnosť MJ – Real, ktorá prevádzkuje skvelazlava.sk, má zaujímavé prepojenie osôb. V súčasnosti je jej konateľka Vlasta Polakovičová, ešte začiatkom leta v nej však figurovala aj Monika Tišťanová, ktorá je konateľkou aj v spoločnosti TAMI-outlet fashion. Táto firma pred časom ponúkala na portáli kolektívneho nakupovania napríklad kupón za šesť eur, s tým, že následne ste si mohli v TAMI-outlet fashion uplatniť 12-eurovú zľavu.

Tišťanová bola v MJ – Real spolukonateľkou, vo firme figuroval tiež Ondrej Mizerák. Ide o človeka, ktorého meno figuruje podľa výpisu z Obchodného registra Slovenskej republiky vo viac ako 90 firmách.

Otázkou ostáva, koľko peňazí MJ – Real dlhuje zákazníkom. V diskusiách niektorí oklamaní spomínajú malé – zopáreurové čiastky, sú však aj takí, ktorí prišli o desiatky eur. Napríklad diskutujúca Katarína si objednala tri parfémy za 75 eur. Oklamaní v súčasnosti chystajú hromadnú žalobu.

Problémy s kolektívnym nakupovaním či podvodnými e-shopmi sú relatívne časté. Len nedávno médiá informovali o problémoch portálu ShopCity. V tomto prípade však nešlo o účelovo založenú firmu, spoločnosť sa dostala do finančných problémov, hrozil jej krach. Z tohto dôvodu stovkám ľudí nedodala objednaný tovar. Podľa posledných informácií HN chce situáciu vyriešiť nájdením investora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:15