StoryEditor

Muž, ktorý postavil Bukózu na nohy

02.07.2014, 00:00
Profil

Úspešný železničiar, údajný sponzor Smeru a podnikateľ, ktorý dokázal postaviť na nohy zadlženú Bukózu. Takéto prívlastky za sebou nesie Ján Ďurian. Jeho už bývalej firme Bukóza Invest v súčasnosti rezort hospodárstva navrhuje poskytnúť investičný stimul za viac ako desať miliónov eur. Ako už HN informovali, žiadosť o túto štátnu pomoc nemusí podľa právnikov spĺňať všetky zákonné náležitosti.

Ďurian o jej poskytnutí ešte vlani vyjednával s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským (nominant Smeru-SD) a o štyri mesiace neskôr urobil prekvapujúce rozhodnutie. Perspektívnej firmy, ktorá chce v tomto roku zväčšiť svoje tržby 30-násobne a v budúcom roku zamestnávať až 700 ľudí, sa zbavil. „Prečo sa firma odčlenila, nie je otázka na mňa, ale na majiteľa,“ odpovedal nám generálny riaditeľ Bukózy Holding Erik Kadlec. Ďurian na naše otázky neodpovedal.

Začínal v preprave

Ani toto odstrihnutie firmy od svojej matky však nemusí znamenať, že Ďurian v Bukóze Invest stratí svoj vplyv. Ako totiž hovorí Kadlec, je aj v záujme Bukózy Holding, aby firma získala stimul a investíciu zrealizovala. Tá jej totiž bude dodávať základnú surovinu na výrobu hygienických potrieb. Bukózu Invest navyše prebral obchodný riaditeľ levickej špedičky Šped-Trans Juraj Ďurkovič.

Bol to práve Šped-Trans, kde si Ďurian vybudoval povesť úspešného podnikateľa. Od roku 1991, keď firmu založil, z nej dokázal vybudovať jednu z najväčších prepravných firiem na Slovensku. Podľa informácií týždenníka Trend stoja za týmto úspechom aj jeho známosti v politike. Viacero kontraktov na prevoz ukrajinského uhlia pre Slovenské elektrárne mali firme vybaviť ľudia z HZDS a SDĽ. „To nie je pravda. Naše kontrakty s elektrárňami boli od začiatku o tom, že sme pre nich vedeli vždy urobiť to, čo sme sľúbili,“ reagoval na tieto tvrdenia v roku 2012 v rozhovore pre Trend.

Jediný spoločný biznis

Od štátnych zákaziek si napriek tomu Ďurian odstup nedržal. V roku 2000 vstúpil do firmy KISS, s ktorou Mečiarov úrad vlády krátko pred voľbami v roku 1998 podpísal kontrakt na vybudovanie vládnej informačnej siete Govnet. Projekt v hodnote 2,4 miliardy korún sa však skončil fiaskom. V roku 2002 totiž vláda Mikuláša Dzurindu od zmluvy s firmou KISS odstúpila. Spravila tak na odporúčanie Národného bezpečnostného úradu, podľa ktorej firma predstavuje pre štát bezpečnostné riziko.

V roku 2006 chcel Šped-Trans spolu s finančnou skupinou Slavia Capital sprivatizovať maďarské nákladné železnice. Ich cenovú ponuku však preplatili rakúske železnice. „Toto partnerstvo so Slaviou Capital bolo mojím jediným pokusom o spoločný biznis,“ vyhlásil Ďurian pred dvoma rokmi pre Trend.

Bukóza mu dlhovala

O rok neskôr levický podnikateľ kúpil krachujúcu vranovskú celulózku Bukóza. Pre Ďuriana išlo o istú formu kompenzácie, keďže firma mu za dopravné služby dlhovala 120 miliónov korún. S jeho príchodom prichádzajú do Bukózy nielen nevyhnutné investície do modernizácie, ale aj prepúšťanie. Výsledkom bolo ozdravenie podniku.

O Jánovi Ďurianovi sa hovorí aj ako o údajnom sponzorovi Smeru. Táto informácia mala odznieť v roku 2006 v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici. Objavila sa v údajnom spise SIS Gorila, ktorého pravosť nebola dodnes potvrdená. Samotná strana sa od týchto informácií dištancovala.

01 - Modified: 2006-07-19 15:11:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič sa nechcel vyjadriť ku kandidátovi na šéfa SIS
01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 05 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 14:10