StoryEditor

Fico má novinku pre biznis. Dovolí mu ušetriť na lacných ľuďoch

13.11.2014, 23:00
Lacnejší budú ľudia s platom do 570 eur. Vláda ukázala konečný návrh.

Približne 25-tisíc eur. Toľko môže na odvodoch za svojich zamestnancov ročne ušetriť odevná spoločnosť. Stačí, aby stovke pracovníkov platila v hrubom mesačne 450 eur. Vláda Roberta Fica (Smer-SD) totiž od januára 20154 spúšťa novinku – za pracovníkov s najnižšími mzdami bude štát firmám odpúšťať celé zdravotné odvody alebo aspoň ich časť. „Pomohlo by to podniku aj ľuďom. Pri väčšej úľave by sme mohli investovať do zlepšovania pracovného prostredia,“ povedala pre HN riaditeľka Kufner Textil Renáta Decheťová. Ide o senickú spoločnosť, ktorej sa zmena dotkne, avšak ktorá nemá stovku zamestnancov. Prácu dáva zhruba 70 ľuďom.

Viac ako pol milióna ľudí

Novinka by sa mala dotknúť už ľudí s minimálnou mzdou, ktorá má byť od budúceho roka vo výške 380 eur. Za nich totiž podniky nebudú platiť vôbec žiadne odvody. Podobne na poistnom ušetria aj samotní zamestnanci. S každým narastajúcim eurom na výplatnej páske však bude rásť aj výška zaplateného poistného. Plnú výšku, čiže 14 percent, by platili firmy a ľudia až pri príjme 570 eur. Ukazuje to materiál Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ktorý v stredu prerokovala vláda.

Od zmeny očakávame zvýšený záujem o nových ľudí, ako aj nižšiu motiváciu zamestnávať načierno – sľubuje si rezort financií. Naše spoločnosti zmenu vítajú. A to najmä z odvetvia služieb, obchodu či textilnej výroby. Práve neustále rastúce odvody a dane považujú za jednu z najväčších prekážok pri vytváraní nových pracovných miest. No už čoskoro ušetria na mzdách pre takmer 630-tisíc Slovákov. Novinka je však pozitívnou správou aj pre ľudí, ktorí v čistom dostanú viac. Na druhej strane – štát príde ročne o viac ako 140 miliónov eur.

Neefektívne riešenie

Aj preto sa odborníkom iniciatíva vlády príliš nepozdáva. Šéf INEKO Peter Goliaš so samotným znížením odvodov pre ľudí s nízkymi príjmami problém nemá. Naopak, tvrdí, že je to správny krok k vytváraniu pracovných miest. Problémom však podľa neho je, že k novinke kabinet pristúpi súčasne s prudkým zvýšením minimálnej mzdy. „To výrazne stlmí prípadné pozitívne efekty. Náklady práce pre zamestnávateľa sa totiž nezmenia, alebo len mierne klesnú,“ dodáva.

Na ďalšie negatívum upozorňuje aj šéfka personálnej agentúry Synergie Martina Klubicová. Ako hovorí – niektoré firmy budú ľuďom naschvál platiť minimum, aby tak ušetrili. Lepšie by podľa nej bolo, ak by štát spoločnosti motivoval zamestnávať za vyššie mzdy:„Ide o minimalistické riešenie, ktoré síce umožní vytvoriť pracovné miesta, no nepodporí mobilitu pracovnej sily z okresov, kde je vysoká miera nezamestnanosti.“ A práve fakt, že nezamestnaní Slováci nie sú ochotní sťahovať sa za prácou, je podľa OECD jedným z najväčších problémov Slovenska.

 

Naše poisťovne zadotuje štát

Nižšie alebo žiadne zdravotné odvody od pol milióna Slovákov. Práve táto novinka robila posledné mesiace vrásky našim zdravotným poisťovniam. Podľa prepočtov Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií ročný výpadok poisťovní vyšiel na viac ako 150 miliónov eur. Vláda sa však rozhodla, že im túto stratu vykompenzuje. „A to prostredníctvom zvýšeného odvodu za poistencov štátu,“ tvrdí vo svojej tlačovej správe IFP. V praxi tak za takzvaných „zamestnancov štátu“ bude poisťovniam platiť odvody nie vo výške len 4 percent, ale 4,16 percenta. Konkrétne ide napríklad o nezamestnaných, dôchodcov či nezaopatrené deti. Podľa analytika INESS Jána Dingu vyššie odvody poisťovniam prinesú len 50 miliónov eur. „Návrh prenáša náklady zavedenia odvodovej úľavy na zdravotné poisťovne poklesom ich príjmov,“ dodáva Dinga.

 

01 - Modified: 2006-12-20 19:22:26 - Feat.: 0 - Title: Kia Motors nás na súd nedá
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:39