StoryEditor

Soták má na ruke zákazku snov. V Turecku

02.09.2014, 00:00
Zistenie HN. Firma Žďas, patriaca do skupiny Železiarne Podbrezová, zabojuje o projekt za 35 miliónov eur, ktorý už pred časom získala.

Pred šiestimi rokmi vyhrali obrí štátny tender v Turecku za desiatky miliónov eur. Keď boli pripravení spustiť dodávky, projekt tamojšieho ministerstva obrany stopla kríza. Dnes je slovenský podnikateľ Vladimír Soták späť v hre o veľkú zákazku. „Verejnú súťaž na dodávku kovacieho súboru, ktorá bude vyrábať veľké hlavne do zbraní, vyhlásia opäť v septembri. Vzhľadom na to, že sme už raz tender vyhrali, budeme sa snažiť, aby oslovili práve našu dcéru TS Plzeň,“ povedal pre HN Miroslav Šabart, generálny riaditeľ českej akciovej spoločnosti Žďas zo Žďáru nad Sázavou. Táto spoločnosť patrí do skupiny Železiarne Podbrezová, ktorej väčšinovým majiteľom je práve Soták.

Projekt za 35 miliónov

Pred krízou firma Žďas zo skupiny Železiarne Podbrezová ponúkla v tendri tureckého rezortu obrany vyrobenie i namontovanie kovacieho súboru za 35 miliónov eur. Spoločnosť vtedy uspela. Preto keď sa dozvedeli, že projekt po šiestich rokoch ožíva, do súťaže sa opäť zapoja. „S touto, respektíve veľmi podobnou sumou tam ideme i teraz,“ tvrdí Šabart.

Lukratívna zákazka

Experti tvrdia, že ide o mimoriadne zaujímavú zákazku. „Ak v Turecku uspejú, rozhodne im stúpne renomé,“ tvrdí Ľudovít Černák, exprezident Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu, ktorý dnes stojí na čele strojárskeho Sitno Holdingu.

Na linke, ktorú chce vyrobiť a namontovať Sotákova firma, sa budú vyrábať veľké – 12-až 15-metrové hlavne. „Firiem, ktoré dokážu takéto stroje vyrobiť, je v Európe len zopár,“ dopĺňa Černák.

Práve triumf v štátnom tendri tureckého ministerstva obrany by bol pre skupinu podnikov Železiarní Podbrezová obrovské plus. Ako totiž vysvetľuje Ivan Paule, audit partner v poradenskej spoločnosti TPA Horwath, Turecko sa v posledných pár rokoch stalo dynamicky sa rozvíjajúcim trhom. „Úspech tu môže byť veľmi zaujímavý preto, že táto krajina na hraniciach medzi Európou a Áziou je prirodzeným obchodným partnerom pre Blízky východ. Navyše má dobrú väzbou na krajiny Európskej únie, primárne Nemecko,“ dopĺňa Paule.

Vyjednávanie i s prezidentom

Tlačové oddelenie tureckej vlády ani ministerstvo obrany na naše otázky nereagovali. Ekonomický riaditeľ Železiarní Podbrezová Marián Kurčík však pre HN potvrdil, že za zákazku sú ochotní bojovať aj vo vláde či priamo u prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Žďas má už teraz v Turecku vybudované meno. Spolupracuje napríklad s oceliarskou firmou Ozkan Demir Celik Sanayi, od ktorej získal viacero zákaziek. Hoci teda nejde o prvý biznis firmy v tejto krajine, hodnotovo je to rozhodne najväčšia zákazka.

Projekt sa však takmer nerealizoval. Po tom, čo Železiarne Podbrezová tender na dodávku a montáž linky vyhrali, rezort obrany musel súťaž zastaviť. Stál za tým fakt, že peniaze na projekt, ktoré boli prisľúbené, ministerstvo nakoniec pre krízu nedostalo.

Rozhodla nižšia cena

Spoločnosť patriaca do impéria Železiarní Podbrezová zákazku vyhrala v náročnom tendri. Prihlásili sa doň Nemci – konkrétne spoločnosť SMS. Ždas ich zdolal vďaka nižšej cene. Ďalším uchádzačom bola juhokórejská skupina Hyundai. „Tých sme porazili kvalitnejšou ponukou,“ vraví Šabart.

Žďas rozšíril biznis Železiarní Podbrezová

Skupina Železiarne Podbrezová, ktorú ovláda slovenský veľkopodnikateľ Vladimír Soták, má podniky nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v Španielsku, Taliansku, Poľsku a Nemecku. U nás patrí medzi najvýznamnejších zamestnávateľov s počtom pracovníkov okolo sedemtisíc. Český Žďas spolu s jeho dcérou TS Plzeň dávajú práce skoro trom tisíckam ľudí. Konsolidovaný obrat skupiny je 647 miliónov eur. Práve Žďas je pritom prvá firma, ktorú Železiarne Podbrezová získali do svojho portfólia. Po jeho príchode sa skupina stala nielen dodávateľom oceľových rúr, ale vstúpila aj na pole metalurgie a ťažkého strojárstva. Česká firma dodáva technologické celky pre metalurgiu, strojárstvo, automobilový i potravinársky priemysel, ale je aj dodávateľ lisovacích strojov, deliacich liniek, baliacich strojov, odliatkov a výkovkov. Neskôr Žďas vstúpil do spoločnosti TS Plzeň. Žďas má už teraz v Turecku vybudované meno. Spolupracuje napríklad s oceliarskou firmou Ozkan Demir Celik Sanayi, od ktorej získal viacero zákaziek.

01 - Modified: 2006-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víťazi NHL
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 04 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 05 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:12