StoryEditor

Kyjev: Desiatky mŕtvych. A zmrazené účty

20.02.2014, 23:00
Kríza. Včerajšok priniesol ďalšie desiatky obetí. Brusel rozhodol o krokoch voči zodpovedným.

Zákaz vydávania víz a zmrazenie účtov. Takto vyzerajú sankcie Európskej únie voči ukrajinským predstaviteľom, ktorí sú zodpovední za násilie v krajine. „Rozhodli sme sa konať veľmi rýchlo,“ oznámila novinárom talianska ministerka zahraničných vecí Emma Bonino. Podľa neoficiálnych informácií k embargu na dovoz zbraní, ktoré bolo tiež v hre, nedôjde.

Krvavý štvrtok

Ďalšie desiatky mŕtvych, lietajúce projektily a ľudia na koľajniciach snažiaci sa zastaviť vlaky s vojakmi. Štvrtok na Ukrajine priniesol ďalšie stupňovanie nepokojov. Prímerie, na ktorom sa dohodla opozícia s vládou v noci zo stredy na štvrtok, totiž vydržalo len chvíľu. Ukrajinský týždenník Kyiv Post ho dokonca označil za najkratšie v histórii. „Porušil ho Berkut, ktorý sa pokúsil zapáliť budovu hudobného konzervatória (pozn. red. ten bol v rukách demonštrantov),“ vyhlásil vodca strany Udar Vitalij Kličko.

Tým sa odštartovala ďalšia vlna zrážok medzi demonštrantmi a poriadkovými silami. Polícia navyše dostala zvolenie na to, že môže používať ostré náboje v súlade so zákonom.

Európa mala zakročiť skôr

Včera okolo pol piatej hlásil Euromajdan, že štvrtkové potýčky si vyžiadali sto obetí. S prezidentom Janukovyčom sa do Kyjeva vybrali rokovať šéfovia diplomacií Nemecka, Francúzska a Poľska. Tí na hlavu štátu apelovali, aby skrátil svoje volebné obdobie do konca roka. Práve tieto krajiny medzi prvými začali hovoriť aj o sankciách voči ukrajinskej vláde. Mnohí sa však zhodujú na tom, že ich uvalenie malo prísť už dávno. Cestou by bol aj tlak na dodržiavanie existujúcej legislatívy proti praniu špinavých peňazí. „V blízkosti ukrajinských vládnych kruhov sa pohybuje mnoho ľudí, ktorých by sa to dotklo,“ vysvetľuje europoslanec a exminister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Stráca podporu

Podľa experta však Západ sankciami veľa nezmôže, ale už skôr mal prerušiť vzťahy v rámci NATO či pristúpiť ku kolektívnej akcii koordinovanej medzi EÚ a USA. „Sankcie sú potrebné, ale obávam sa, že na nich Janukovyč nebude reagovať, podobne ako v minulosti v prípade premiérky Tymošenkovej,“ vysvetľuje expert na Rusko Petr Kratochvíl.

Na druhej strane však ukrajinský prezident stráca podporu už aj u svojich prívržencov. V priebehu včerajška vystúpil z vládnej strany primátor Kyjeva a radnica Zakarpatskej oblasti schválila vyhlásenie, v ktorom región deklarujú ako slobodný a nezávislý od Janukovyčovej vlády. Podobne urobila aj regionálna rada v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny. „Prevzali sme zodpovednosť za chod Rivnenskej oblasti,“ uviedol šéf rady Myhajlo Kyrylov.

01 - Modified: 2006-01-31 07:51:00 - Feat.: 0 - Title: Dánske noviny sa ospravedlnili za kresby proroka Mohameda 02 - Modified: 2006-01-31 08:02:00 - Feat.: 0 - Title: Dnes otvoria olympijské dediny pre športovcov 03 - Modified: 2006-01-31 08:18:13 - Feat.: 0 - Title: Polsko i nadále odmítá návrh EU ke snížení DPH
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:16