StoryEditor

Kto je kto v spore o kúpele

23.07.2013, 00:00

Slovenské liečebné kúpele Piešťany
Spoločnosť štát privatizoval od roku 1996. Najprv sa majiteľom kúpeľov stala Spoločnosť zamestnancov piešťanských kúpeľov, ktorá za ne zaplatila necelých 10 miliónov eur. Od nej ich v januári nasledujúceho roka získala firma Vadium Group s generálnym riaditeľom Karolom Martinkom. Po zmene vlády však nové vedenie Fondu národného majetku tlačilo na vrátenie kúpeľov štátu. Nakoniec ich v roku 1999 získali a nové vedenie vymenované fondom údajne nevýhodnú zmluvu vypovedalo. Následne počas ďalšej privatizácie získali akcie kúpeľov Mariánské Lázně, a. s., a Danubius Hotel.

Spoločnosť zamestnancov piešťanských kúpeľov
Uspela v privatizácii a získala majoritný balík akcií Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Následne ich však posunula na Vadium Group. Tá prostredníctvom svojej dcérskej firmy spolupracovala s kúpeľmi a brala od nich provízie za dodaných klientov. Všetky štyri spoločnosti, teda Vadium Group, CKSK, SZPK a SLKP, boli prepojené aj personálne. Traja z nich -- Karol Martinka, Ján Šípoš a Peter Habarta, boli kvôli zvláštnym obchodným praktikám aj vyšetrovaní.

Vadium Group
Firma získala v januári 1997 majoritný podiel v piešťanských kúpeľoch. Následne založila CKSK, s ktorou kúpele podpísali spornú zmluvu. Kúpele neskôr po mimosúdnej dohode vrátili štátu, za čo malo Vadium dostať 8,3 milióna eur. Vtedajší generálny riaditeľ firmy Karol Martinka tvrdí, že ho vydierali a kúpele vrátiť nechcel. Sám bol však stíhaný za tunelovanie. Po roku 2007, keď jeho stíhanie zastavili, sa v predstavenstvách oboch prepojených firiem niekoľkokrát menilo predstavenstvo. Firma bola z registra vymazaná ex offo.

CKSK
Spoločnosť vznikla vo februári 1997 len pár dní po tom, ako jej materská firma Vadium Group získala majoritný podiel v piešťanských kúpeľoch. Deň po zápise do registra uzavrela prostredníctvom Jána Šipoša a Heleny Javorkovej s kúpeľmi zmluvu o dodávaní zahraničných klientov, za ktorých si účtovala maržu 25 percent. Tú mal listom vypovedať nový riaditeľ Ivan Drabálek po tom, ako kúpele znovu získal štát. CKSK však po štyroch rokoch kúpele zažalovala a pohľadávku na pokutu za porušenie zmluvy predala schránkovej firme Swiss Finance. Do roku 2010 sa s kúpeľmi súdila o platnosti zmluvy, potom ju jej predstavenstvo poslalo do konkurzu.

Swiss Finance
Schránková firma, ktorá podľa obchodného registra vznikla v októbri 2001, má dnes jediného spoločníka Romana Bánoczaya. Práve ona odkúpila pohľadávku na 7,6 milióna eur voči Slovenským liečebným kúpeľom Piešťany a dnes ju vymáha. Swiss Finance pred súdom zastupuje Karol Kovár. Ten podľa právneho zástupcu kúpeľov rozdelil pohľadávku na dve časti, aby mohol žiadať o konkurz. Okrem tejto pohľadávky figuruje Swiss Finance ako veriteľ v spore neznámej spoločnosti Esort Investment LtD. s poisťovňou Allianz.

CYC Bratislava
Spoločnosť Karola Kovára vstúpila do sporu tým, že podala návrh na konkurz Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Jej vstup do sporu zároveň umožňuje podanie návrhu na konkurz. Aby totiž mohol byť návrh podaný, musí mať firma, proti ktorej návrh smeruje, aspoň dvoch veriteľov. Druhým je práve CYC Bratislava, a to odvtedy, čo kúpila časť pohľadávky Swiss Finance.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:07