StoryEditor

Veľký súboj tejto zimy: Alpy chcú stiahnuť ľudí z Tatier

14.12.2014, 23:00
Turistická veľmoc hľadá náhradu za svojich ruských turistov. Aj na Slovensku.

Tatry čaká jedna z najťažších zimných sezón sa posledné roky. K dramatickým prepadom ruských a ukrajinských turistov sa najnovšie pridáva aj nový silný súper – Alpy. Aj Rakúšania totiž riešia, čím nahradiť Rusov. A pozerajú sa aj na slovenských turistov. Posilňujú marketingové aktivity u nás a zvyšujú predaj rakúskych skipasov na slovenských zľavových portáloch. To dáva do pozoru tatranských hotelierov. „Musíme urobiť všetko pre to, aby nám Slováci zostali tráviť dovolenku doma, a nie v Rakúsku,“ hovorí riaditeľ hotela Junior v Jasnej Radoslav Chovančík.

Za normálnych okolností by hotelieri boli v pokoji. Problémy im však robia výpadky zo strany turistov z východu. Odhady, že na Slovensko príde o 50 percent menej Rusov, sa totiž ukázali ako optimistické. „Zaznamenávame až 95-percentný výpadok Rusov,“ hovorí pre HN Mark Blitshteyn, majiteľ cestovnej kancelárie Pilgrimtour, ktorá k nám každoročne dotiahne najviac ruských turistov. Niektoré naše hotely zažili situáciu, že im všetky zarezervované pobyty cestovné kancelárie jednoducho zrušili.


Čítajte aj: 

Prepad Rusov je fatálny. Budeme znižovať ceny

Sezónu pod Tatrami má zachrániť Pobaltie


Aj preto chcú Slováci robiť všetko pre to, aby im Alpy nezobrali časť lyžiarov. „Znamená to pre nás výrazné zníženie cien hlavne na január,“ hovorí Chovančík. Pre slovenských lyžiarov už avizuje atraktívnejšiu cenu aj najväčší slovenský hráč Tatry Mountain Resorts. O ruskom „zlatom týždni“ nemôže byť ani reči. „Po niekoľkých rokoch budeme mať v hoteli česko-slovenský Silvester,“ konštatuje riaditeľka Hotela Rysy vo Vysokých Tatrách Gerta Hudeková.

Ani taká obľúbená destinácia, akou je Rakúsko, sa tento rok nevyhne ruskému mrazu. Inak vychytené a vo veľkom navštevované lyžiarske strediská musia rátať s výraznými prepadmi turistov z Ruska. Der Standard píše, že títo klienti si rezervovali o 30 až 40 percent menej pobytov, ako to bolo vlani. „Medzi Rusmi vládne negatívna atmosféra z politickej a ekonomickej situácie. Navyše rubeľ stratil oproti euru od mája 2013 viac ako polovicu svojej hodnoty,“ vysvetľuje pre HN hovorkyňa rakúskej turistickej organizácie Österreich Werbung Ulrike Rauch-Keschmann.

Počítanie v tisícoch

Kým vlani k nášmu západnému susedovi zavítalo viac ako pol milióna návštevníkov z Ruska, za prvých deväť mesiacov tohto roka to bolo o deväť percent menej. Veľké prepady sa očakávajú práve počas zimnej sezóny. Aj preto Ulrike Rauch-Keschmann pokračuje, že niektoré rakúske destinácie a regióny môžu zamieriť svoj marketingový rozpočet na iné trhy. Viaceré strediská už teraz ponúkajú na našich zľavových portáloch zvýhodnené ceny skipasov. Slovenskú klientelu však z rúk nechcú pustiť ani naši prevázkovatelia.

Zlacňovanie

Mnohí hotelieri sa zhodujú v tom, že klienti si rezervácie zimných pobytov tento rok nechávajú na poslednú chvíľu a radšej volia vyčkávaciu taktiku. Aj preto mnohí prevádzkovatelia upravili svoje ponuky. „Pre slovenského klienta sme zatraktívnili našu ponuku tak, že si môže vybrať z pobytových balíčkov 2+2. To znamená dvaja dospelí a dve deti, ktoré majú pobyt zdarma, so skipasmi v hoteloch TMR. S týmito akciovými pobytovými balíčkami chceme konkurovať Alpám aj počas tzv. zlatého týždňa,“ uvádza hovorkyňa Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová.

Na rusko-ukrajinský konflikt reagovala aj štátna agentúra. Tá pripravila stretnutie s touroperátormi a médiami vo viacerých východných krajinách. „Aktivity na ostatných ruskojazyčných trhoch majú za cieľ eliminovať pokles ruských návštevníkov,“ konštatuje hovorca SACR Martin Šebesta.

Bývalý šéf SACR Peter Belinský (dnes podpredseda KDH) hovorí, že Slovensko v tomto smere výrazne zaostáva. A vidí rozdiel v našej nečinnosti a susedmi. „Okolité krajiny reagujú promptne na zmeny správania turistov, klimatickú aj geopolitickú situáciu,“ hovorí.

01 - Modified: 2007-01-23 11:53:00 - Feat.: 0 - Title: Serena Williamsová prekvapila aj svojho tréningového partnera
01 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 02 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 03 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 04 - Modified: 2024-04-10 12:08:58 - Feat.: - Title: Lavína v rakúskych Alpách zasiahla nemeckých turistov, jeden zahynul 05 - Modified: 2024-04-06 07:10:14 - Feat.: - Title: Rakúsko bude o 40 rokov takmer bez ľadovcov. Už sa tomu nedá zabrániť, vravia vedci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:39