StoryEditor

Koniec podvodom a čiernym pasažierom. Slovensko štartuje novú éru

31.01.2016, 23:00
Diaľničnú nálepku si už nekúpite. Od februára sú v predaji len elektronické známky. Zamedzia čiernym jazdám.

Už žiadne lepenie diaľničných známok na čelné sklo auta. Klasické diaľničné známky skončili posledným januárovým dňom, oddnes ich plne nahrádza ich elektronická podoba. Národná diaľničná spoločnosť si od jej zavedenia sľubuje lepšiu plynulosť cestnej premávky a väčší komfort pre vodičov. Plynulosť a komfortnosť však nie sú synonymá týchto dní na čerpacích staniciach. „Diaľničné nálepky sme naskenovali, zákazník zaplatil a to bolo všetko. Pri nových známkach musíme odheslovať na to vyhradený počítač, vypýtať si od zákazníka evidenčné číslo vozidla a použiť iný platobný terminál. Celý predaj to predĺžilo aj o takých päť minút,“ hodnotí zamestnanec čerpacej stanice OMV na Račianskej ulici v Bratislave, ktorý si neželal byť menovaný. Na predaj e-Známok musia mať čerpacie stanice zvláštne terminály od spoločnosti Skytoll, ktorá systém prevádzkuje. Celý proces ešte môže predĺžiť, ak má zákazník záujem o viac než jednu známku.

Neplatiči i podvodníci

Dopravní špecialisti vstup elektronizácie na slovenské diaľnice vítajú. Najmä kvôli tomu, že jazda na diaľniciach bude plynulejšia. „Pri fyzickej kontrole diaľničných známok všetko trvalo dlho, tvorili sa zápchy. Toto odpadá a je to oveľa komfortnejšie i pre vodičov,“ hodnotí dopravný analytik Ján Bazovský. Kontroly sa budú vykonávať pri plnej rýchlosti vozidiel pomocou kamier pre rozpoznávanie evidenčných čísiel. Tie sa následne budú porovnávať s databázou registrovaných vozidiel.

Elektronické diaľničné známky tiež urobia čiaru cez rozpočet podvodníkom s falošnými diaľničnými známkami. „Ich predaj je týmto úplne odbúraný. Každý rok sa objavilo niekoľko tisíc falošných známok, v tomto systéme to nebude možné. Rozhoduje to, čo bude zapísané v databáze,“ opisuje dopravný analytik Jozef Drahovský.

Výhody a nevýhody

Prezident Autoklubu Slovenskej republiky Štefan Mihálik upozorňuje, že zavedenie e-Známok je len prípravným krokom k spoplatneniu diaľnic podľa mýtneho systému, čiže vo forme koľko najazdíš, toľko zaplatíš. „To je v priamom rozpore s filozofiou diaľničnej nálepky. Pritom už pred rokom sme upozorňovali, že Európska únia pripravuje projekt jednotnej diaľničnej nálepky, na základe ktorej by motorista nemusel sledovať, či musí mať papierovú alebo elektronickú známku alebo či vchádza do mýtneho systému. Je dosť možné, že EÚ schváli takýto projekt a naša elektronická známka bude zbytočná. A spolu s tým aj všetky spojené investície, ktoré musia zaplatiť daňoví poplatníci,“ komentuje Mihálik.

Mihálik sa tiež sťažuje, že ich kolegovia zo zahraničia si nemôžu kúpiť elektronickú známku prostredníctvom siete autoklubov. Preto si motoristi zo zahraničia musia e-Známky kúpiť na hraničnom priechode na poslednú chvíľu. „Podpísali sme zmluvu so spoločnosťou Skytoll, ktorá zabezpečuje celý systém. Súčasťou toho bolo aj zabezpečiť predajné miesta, v ktorých budú k dispozícii e-Známky. Ak má autoklub tento podnet, mal by sa s tým obrátiť na spoločnosť Skytoll,“ vyjadrila sa k tomu hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Počas januára platili súbežne s novými elektronickými diaľničnými známkami aj ich „papierové“ predchodkyne, ich platnosť sa skončila až 31. januára. V Európskej únii má podobný systém elektronických známok už len Maďarsko.

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z Quasimoda nemožno urobiť Jeana-Paula Belmonda
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:41