StoryEditor

Obchodníci čarujú s DPH. Prenájmom

24.09.2014, 00:00
Autor:
pejpej

Internetový obchod s elektronikou bestcena. sk znovu rozbehol svoj biznis približne pred rokom. Ako hovorí riaditeľ obchodu Andrej Vargečko, na začiatku je dôležitý takzvaný cash-flow, a preto si chce obchod pomôcť. V snahe znížiť ceny a ušetriť na nákladoch sa chce vyhnúť platbe DPH. A to veľmi netradičným spôsobom: obchod tovar svojim zákazníkom nepredáva, ale prenajíma.

Vďaka špeciálnej zmluve tak firma neplatí DPH. Aspoň nie teraz. „Odďaľujeme tak platbu do momentu, kým nám zákazník tovar nevráti. Ak nám ho nevráti nikdy, DPH nebudeme platiť,“ prezradil riaditeľ bestcena. sk Andrej Vargečko.

Zaskočení daniari

V praxi celý „predaj“ funguje tak, že zákazník pri kúpe podpisuje nájomnú zmluvu. V rámci nej platí zábezpeku, ktorá zároveň predstavuje cenu výrobku. Okrem toho obchodník účtuje spotrebiteľovi nájomné vo výške dvoch centov ročne. Podľa zákona firma neplatí DPH z prenájmu, a tak výrazne šetrí.

Takýto postup zaskočil aj samotnú finančnú správu. S podobným prípadom sa ešte nestretla. „Vzhľadom na krátkosť času nemožno k prípadu zaujať erudované stanovisko,“ odkázala hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková. Postupom sa však podľa nej bude Finančná správa zaoberať aj naďalej.

Nad čudným predajom krútia hlavou aj daňoví poradcovia. Firma na svojej stránke ubezpečuje ľudí, že rozdiel medzi predajom a nájmom elektroniky je len na papieri. „Zmluva o prenájme vám nezakazuje ani tovar predať, ani podarovať,“ uvádza obchod.

Rizikový biznis

Daňová poradkyňa Alica Orda-Oravcová však postup spochybňuje. A pripomína, že firma vo Všeobecných obchodných podmienkach už možnosť predať ďalej tovar neuvádza. „Takýto úkon by bol v rozpore s právnym úkonom – prenájmom hnuteľnej veci,“ upozornila Oravcová.

Podľa Petra Malacha by tak mohol nastať problém vtedy, ak by sa firma dostala do konkurzu. V takom prípade totiž exekútor postupuje tak, že od problémového podniku vymáha majetok. Otázne je, ako by vymáhači postupovali v prípade, keď by mali žiadať od firmy „prenajatý“ majetok. Najmä ak by tá umožnila svojim zákazníkom tovar predať ďalej.

Oravcová upozorňuje aj na to, že na podobný nákup by si mali dať pozor najmä podnikatelia. Ak by totiž vzali produkt v rámci prenájmu, nemohli by si ho zarátať ako daňový výdavok.

Vargečko tvrdí, že obchodné podmienky stále zdokonaľujú. Majú na nich pracovať tri právnické kancelárie tak, aby boli platné vo viacerých krajinách. Slovenská firma totiž s týmto nápadom expanduje. Už mesiac napríklad prevádzkuje portál bestcena. cz v susednom Česku.

01 - Modified: 2006-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Užitočné adresy
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:53