StoryEditor

Mladých bez práce je najmenej od krízy

03.11.2014, 23:00
Nezamestnanosť mladých je na päťročnom minime. Firmy prijímajú nových ľudí.

Neustále spúšťanie nových projektov za desiatky miliónov eur. Sľuby politikov, že sa všetko obráti k lepšiemu, a viera, že sa tak skutočne aj stane. A to všetko len pre jedno číslo. Konkrétne pre mieru nezamestnanosti mladých, ktorá straší posledné mesiace. Nielen Slovensko, ale celú Európu. Teraz však konečne nastal zlom. Nezamestnanosť mladých do 25 rokov u nás začala podľa Eurostatu klesať. V septembri dosiahla 28,5 percenta a je tak najnižšia za posledných päť rokov. Podobný pozitívny trend vidíme aj v štatistike, z ktorej sú vylúčení vysokoškoláci.

Firmy sa rozhýbali. Vďaka zákazkám

Za hlavný dôvod odborníci nepovažujú nič iné, len rast ekonomiky. „Ekonomika rastie. Vízie o poklese už pominuli a zamestnávatelia sú tak viac náchylní prijímať nových zamestnancov,“ tvrdí šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. Tento rok by mala ekonomika celkovo vzrásť o 2,4 percenta.

Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku majú firmy viac zákaziek a potrebujú čoraz viac zamestnancov. Siahajú tak aj po mladých, ktorých v minulosti trochu obchádzali. V porovnaní so staršími zamestnancami so skúsenosťami je totiž na ich zaúčanie treba viac času, ako aj financií. Fakt, že prax má prednosť, potvrdzujú aj samotné firmy. „Pri rozhodovaní sa medzi viacerými kandidátmi prihliadame výlučne na to, či z osobnostnej a odbornej stránky spĺňajú požiadavky na danú pozíciu,“ povedal hovorca spoločnosti Accenture Marek Gešo. Rast ekonomiky však ešte stále považujú odborníci na krehký. Pokles nezamestnanosti mladých môže byť podľa nich preto len krátkodobý.

Ako sa na poklese nezamestnanosti podieľali milióny od Európske únie?„Prinášame systémové aj legislatívne opatrenia, ktoré prispievajú k znižovaniu nezamestnanosti,“ tvrdil pred časom minister práce Ján Richter (Smer-SD) v diskusnej relácii O 5 minút 12. Je síce pravda, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) spustila viacero projektov, ktoré mali problém riešiť. Najlepšie výsledky zatiaľ priniesol prvý projekt, cez ktorý štát firmám rok prepláca minimálnu mzdu a odvody za zamestnanca. Celkovo sa vďaka nemu podarilo za dva roky zamestnať takmer 13-tisíc mladých. Celkovo však na Slovensku nepracuje až 120-tisíc mladých do 25 rokov.

Ste mobilný? Máte prácu

Ako na druhej strane upozorňuje šéfka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová, aj projekty, ktoré už dva roky vymýšľa minister práce Ján Richter (Smer-SD), majú na znižovaní nezamestnanosti svoj podiel. Dodáva, že ich dlhodobé fungovanie má na našom trhu rozhodne miesto, mladí tak vďaka nim získavajú potrebnú prax.

Pri rozhodovaní sa medzi dvoma kandidátmi však majú mladí oproti skúseným niečo navyše. „Na trhu vidíme vyššiu mobilitu týchto uchádzačov o prácu, čo im zvyšuje šancu na úspech,“ povedala riaditeľka pre nábor na trvalý pracovný pomer spoločnosti Adecco Ivana Vačoková.

01 - Modified: 2006-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O rozpočte v utorok
01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:58