StoryEditor

Široký vypovedal, novinárov ignoroval. Nespráva sa arogantne, znela reakcia

07.05.2015, 10:02
Autor:
pebpebmramra

Juraj Široký, podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav-SK, dnes vypovedal na polícii približne 2,5 hodiny. Otázky, ktoré mu vyšetrovatelia kládli, vraj zodpovedal. S médiami komunikovať odmietol, bližšie informácie poskytla jeho hovorkyňa Michaela Kováčik Grendelová.

"Potvrdzujeme, že pán Široký bol na polícii, poskytol súčinnosť Policajnému zboru, zodpovedal na otázky, ktoré mu vyšetrovatelia kládli," uviedla krátko po výsluchu Juraja Širokého. Bližšie sa však vyjadriť nechcela. "Nebudeme mariť policajné vyšetrovanie, takže treba sa obrátiť priamo na políciu," doplnila.


Juraj Široký odchádza z policajného výsluchu. Snímka: SITA/Ľudovít Vaniher

Juraj Široký podľa nej nemá žiaden problém komunikovať s médiami aj priamo. "Vyjadrí sa vtedy, keď dostane povolenie od svojho obchodného partnera, pretože ak by sa vyjadril skôr, tak by to bolo porušenie obchodného tajomstva," vysvetlila. Meno obchodného partnera však uviesť odmietla.

Polícia vypočúvala Juraja Širokého v budove Prezídia Policajného zboru na Račianskej ulici v Bratislave. Na výsluch prišiel o 09.00 h ráno na aute značky Audi a v sprievode ochranky. Podľa portálu noviny.sk mal do budovy vojsť bez akejkoľvek osobnej kontroly či kontroly dokladov.

Na políciu prišiel o jednej hodine popoludní aj Širokého syn Juraj. Na rozdiel od svojho otca prešiel cez detektor, Juraj Široký starší túto procedúru absolvovať nemusel. Podobne ako jeho otec, ani Široký mladší na otázky novinárov neodpovedal.


Vypovedať prišiel aj Juraj Široký mladší v obkľúčení ochrankárov. Snímka: HN/Martina Raábová

Výsluch Širokého prišiel dva týždne po razii v sídle Váhostavu. Polícia vtedy zabezpečila účtovné doklady a listinné dôkazy súvisiace s hospodárením firmy.

Podľa šéfa Váhostavu Mariána Moravčíka by mal Široký čoskoro vysvetliť, kto je za schránkové firmy, ktoré požičali Váhostavu.

Práve možné prepojenie vedúcich predstaviteľov Váhostavu môže byť prekážkou dokončenia reštrukturalizácie spoločnosti.

Plán totiž musí ešte schváliť súd. Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská, ktorá rozhodne o reštrukturalizačnom pláne firmy, požiadala generálnu prokuratúru o prešetrenie. Ak by sa ukázalo, že nejde len o podozrenia, súd by plán záchrany firme neodklepol. Váhostavu tak ostáva len jediná možnosť – buď sa odvolá alebo skončí v konkurze.

Juraj Široký sa nespráva arogantne

Mediálna zástupkyňa Juraja Širokého Michaela Kováčik Grendelová v rozhovore pre médiá:

Ako prebiehal policajný výsluch majiteľa Váhostavu Juraja Širokého?
Zodpovedali sme na všetky otázky, ktoré vyšetrovatelia kládli. Bohužiaľ, nič bližšie vám k tomu povedať nemôžem, pretože nebudeme mariť policajné vyšetrovanie. Treba sa obrátiť na políciu.

Dnes má vypovedať aj syn Juraja Širokého. Príde?
Áno, Juraj Široký mladší príde.

Ešte dnes?
To vám nemôžem povedať.

Začiatkom mája ste avizovali, že Juraj Široký sa k situácii chystá vyjadriť. Povedali ste, že sa situáciou intenzívne zaoberá a snáď budúci týždeň budú aj prvé bližšie informácie. Kedy sa tak stane?
Pán Široký sa vyjadrí vtedy, keď dostane povolenie od svojho obchodného partnera. Stojí za tým dôvod, že akonáhle by sa vyjadril skôr, ako by toto povolenie dostal, tak by to bolo porušenie obchodného tajomstva.

Mohol by sa vyjadriť aj k iným súvislostiam, ktoré nezodpovedajú obchodnému tajomstvu. Prečo tak nerobí?
Pán Široký sa vyjadrí vtedy, keď bude mať adekvátne povolenie od svojho obchodného partnera. A vtedy sa vyjadrí ku všetkým otázkam.

A dočkáme sa toho teda vôbec? Alebo aspoň písomného vyhlásenia?
To vám neviem povedať. Pretože to záleží od toho, čo povie jeho obchodný partner a na čom sa dohodnú.

Môžete povedať jeho meno?
To vám povedať nemôžem.

Nejde o aroganciu z jeho strany, že média a teda i tých, komu dlhuje Váhostav peniaze, ignoruje?
Pán Široký médiá nechce ignorovať a nie je to z jeho strany arogantné. Má tlačový odbor, ktorý ho zastupuje, a ktorý je súčinný a naozaj poskytuje odpovede na vaše otázky. Rovnako s médiami komunikuje aj generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK.

Juraj Široký prešiel cez dvere do budovy Policajného prezídia maximálne neštandardným spôsobom. Má nejaké privilégiá?
Nie, nemá žiadne privilégiá. Juraj Široký neporušil žiaden zákon, žiaden predpis, postupoval presne podľa pokynov, ako má na políciu prísť. Okrem toho, dôležité predsa je, že prišiel a odpovedal vyšetrovateľom. Naozaj nemusíme riešiť to, akým spôsobom prešiel cez dvere.

Reálne je to podstatná vec. Juraj Široký nie je v služobnom pomere, je to civilista...
Pán Široký prešiel spodom, a to podľa pokynov, ktoré dostal. Advokát mal jeho občiansky preukaz, to znamená, že legitimovaný bol. Keďže ide o známu osobu, nie je pochybnosť o tom, že je to on.

Ale legitimovaný bez toho, aby bol v priestoroch budovy.
Pán Široký bol legitimovaný v priestoroch budovy. Myslím, že s týmito otázkami by ste sa mali obrátiť na policajný zbor. Občiansky preukaz mal jeho advokát, ktorý má plnú moc na jeho zastupovanie.

Priniesol Juraj Široký aj ďalšie dokumenty, ktoré si polícia vyžiadala?
Neviem vám na túto otázku odpovedať.

Neskrýva sa Juraj Široký za obchodného partnera?
Nie, neskrýva. Dnes prišiel na políciu, videli ste ho, mohli ste si ho nafotografovať. To, že nechce hovoriť s médiámi... Nemá povolenie od obchodného partnera, skúste to rešpektovať.

Stavebný gigant, ktorý dlhuje 105 miliónov eur živnostníkom a malým firmám, sa ozdravného procesu vôbec nemusí dočkať. Dôvodom je podozrenie, že vrcholoví predstavitelia Váhostavu a jeho veritelia sú majetkovo či personálne prepojení. Takéto väzby sú pritom nezákonné. A skúmajú ich súdy: sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská, ktorá rozhodne o reštrukturalizačnom pláne firmy, požiadala generálnu prokuratúru o prešetrenie. Čo ak ozdravenie firmy neodobrí?
Nechcem odpovedať na nejaké hypotetické otázky. Uvidíme. Počkajme na rozhodnutie súdu.

Sú schránkové firmy, ktoré sú i veriteľmi Váhostavu, napríklad Lomark, spriaznené so spoločnosťou, respektíve jej vedením, majiteľom?
Nie. A opravím vás – Lomark nie je schránková spoločnosť, je to normálna eseročka.

01 - Modified: 2007-05-27 20:37:13 - Feat.: 0 - Title: Postavia oceánske kúpele
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:07