StoryEditor

Ako sa šetrí, ukazujú v Nitrianskom kraji

26.08.2013, 00:00
Iba mestá a obce v nitrianskej župe dokázali znížiť výdavky v tomto roku.

Upravenie nevýhodných zmlúv alebo zníženie nákladov na osvetlenie. To je výber len niektorých úsporných opatrení, ktoré zaviedli v obci Leľa neďaleko Nových Zámkov v rámci šetrenia. „Prehodnotili sme všetky nevýhodné zmluvy a začali sme regulovať verejné osvetlenie,“ hovorí starosta Alexander Mezei. Obec takýmto spôsobom zosekala svoje rozpočtové výdavky, aby neohrozila svoje hospodárenie.

Vyrovnávanie dlhov
Podobne na tom sú aj ostatné mestá a obce z Nitrianskeho kraja. Ako vyplýva z údajov spoločnosti Slovak Credit Bureau, práve len samosprávy nitrianskej župy dokázali celkovo v prvom štvrťroku znížiť svoje výdavky. A to až o vyše štyroch percent. Kým vlani mestá a obce v Nitrianskom kraji minuli v prvom kvartáli 87,6 milióna eur, v tomto roku to bolo len 84,1. „Darí sa nám rozhodne lepšie, čo sa týka vyrovnania dlhu, stability, ako aj celkového hospodárenia mesta,“ potvrdzuje primátor Nitry Jozef Dvonč (na snímke).


Naopak, najhoršie dopadli v hodnotení obce a mestá v Bratislavskom kraji. Pritom len samotné hlavné mesto minulo v prvom štvrťroku viac ako 10 percent oproti vlaňajšku. Podľa hovorcu mesta Ľubomíra Andrassyho sú dlžoby ešte z čias predchádzajúcich primátorov. „Na splatenie niekoľko stomiliónovej dlžoby sme začali ozdravný proces,“ tvrdí Andrassy. Bratislava tak momentálne hospodári s prebytkom.

Zlepšenie verejného obstarávania
Odborníci vidia priestor na šetrenie najmä vo väčších samosprávach. Ako hovorí analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Dušan Sloboda, ušetriť sa dá vo verejnom obstarávaní alebo pri predaji a prenájme majetku. Zlepšiť hospodárenie sa dá aj lepším výberom daní. „Vláda by mala zapojiť samosprávy do boja proti daňovým únikom,“ dopĺňa Peter Goliaš z Ineka.

Kvôli zhoršenému hospodáreniu sa už pred časom vyhrážal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) samosprávam, že im zmení podielové dane. Upraviť by sa mal podiel, koľko potečie do štátneho rozpočtu na ich úkor. „Až na základe výsledkov aktuálneho monitoringu sa bude rozhodovať o prijatí príslušných opatrení,“ odkazuje rezort.

01 - Modified: 2004-11-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Bratislave zakotvil aj easyJet
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:30