StoryEditor

TMR oživí slávnu zjazdovku

26.12.2013, 23:00
Investície. Obnovenie trate Hrebienok má pomôcť najmä hotelom v Smokovci.

V lete sú vo Vysokých Tatrách na špici návštevnosti, v zime však Starý a Nový Smokovec kvôli nefunkčnej zjazdovke lákajú len minimum turistov. Túto situáciu chce zmeniť spoločnosť Tatry mountain resorts, ktorá sa chystá po rokoch obnoviť niekdajšiu slávnu trať Hrebienok. „Určite dôjde aj na Hrebienok a začne sa na tom pracovať,“ potvrdil pre HN spolumajiteľ TMR Igor Rattaj.

 

 

Hostí výrazne ubudlo

Spoločnosť TMR už pripravuje štúdiu dosahov projektu na životné prostredie. Podľa Rattaja sa v najpriaznivejšom scenári začne so stavbou zjazdovky najskôr o dva alebo tri roky. Dôvodom je investičná náročnosť a najmä očakávaný nízky zisk s pomalšou návratnosťou oproti projektom v Jasnej a Tatranskej Lomnici. „Preto chceme dohodu s ubytovateľmi a radnicou v Smokovci. O tom, čo dajú na stôl oni, čím prispejú, keď to postavíme,“ povedal Rattaj. Práve TMR je pritom majiteľom infraštruktúry a pozemkov pod zjazdovkou.

Marketingová riaditeľka Grand Hotel Bellevue Lucia Prokešová pripúšťa účasť na projekte. Aj najväčší hotel v Smokovci Bellevue totiž kvôli chýbajúcej zjazdovke pociťuje úbytok hostí. „Naši zástupcovia už o tejto veci hovorili s TMR. Pre lyžiarov je síce zabezpečený ski bus, ktorý ich zavezie do Lomnice. Pri výbere hotela však rozhoduje vzdialenosť od zjazdovky. Preto sa preferencie zákazníka orientujú prevažne na Lomnicu a Štrbské Pleso,“ vysvetľuje Prokešová podstatu problému.

Oživenie plánov stavať zjazdovku vyvoláva v Tatrách živé reakcie. Nefunkčná trať v Smokovci má totiž v zime negatívny dosah na desiatky ďalších prevádzok. „Zatvorenie zjazdovky pred niekoľkými rokmi v kombinácii s masívnymi investíciami v Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese odlákali zimných turistov tam. V zime je Smokovec bez pohybu,“ hovorí majiteľ penziónu Limba Matej Mišanko.

Podobný názor má aj horský vodca Jaro Michalko. „V Smokovci žijem 30 rokov. To, že tu nemáme zjazdovku, ovplyvňuje všetko,“ hovorí Tatranec, ktorý je majiteľom kaviarne U Michalka.

Šanca pre hotely

Aj preto dáva podľa riaditeľa hotela Atrium Tomáša Hubera obnovenie zjazdovky veľké šance na nový rast. V zime totiž smokovecké hotely zháňajú klientov oproti konkurencii v Lomnici a Štrbskom Plese podstatne ťažšie.

Atrium pritom využíva aspoň blízkosť malého svahu Jakubkova lúka, na ktorej sa deti učia lyžovať. „Našu ponuku v zime vyslovene cielime na rodiny s malými deťmi a začiatočníkov. Nová zjazdovka by nám možnosti rozšírila,“ dodal Huber.

Hrebienok je s tritisíc návštevníkmi za deň dlhoročným lídrom Vysokých Tatier. Tržby pozemnej lanovky na Hrebienok však predstavujú sotva tretinu toho, čo sa vyberie v lete. TMR sa preto v zime snaží zjazdovku nahradiť športovými, zábavnými a kultúrnymi akciami. „Na Hrebienku spoluorganizujeme rôzne podujatia ako Tatry Ice Master alebo Ľadový dom. Ten minulú sezónu navštívilo rekordných 21-tisíc návštevníkov,“ spresňuje hovorkyňa TMR Zuzana Fabiánová.

01 - Modified: 2005-11-09 08:31:00 - Feat.: 0 - Title: Cena americkej ropy naďalej klesá vďaka priaznivému počasiu v USA
01 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:24