StoryEditor

Môžete prísť o eurofondy, varujú Slovensko Američania

06.02.2014, 22:59
Zrušenie verejných súťaží pre časť farmárov Slovensku ohrozuje peniaze z eurofondov.

Pred takýmto scenárom nás varuje Americká obchodná komora. Prezidenta Ivana Gašparoviča vyzvala, aby zákon, ktorý minulý týždeň potichu schválili poslanci za Smer-SD, nepodpísal. Novinky majú totiž odporovať európskemu právu. „Čerpanie eurofondov v rozpore s pravidlami bude mať za následok uplatnenie korekcie, a to až do výšky 100 percent použitých prostriedkov,“ upozorňuje prezidenta výkonný riaditeľ komory Jake Slegers.

 

 

Farmári nemusia súťažiť

Ministerstvo pôdohospodárstva na čele s Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD) totiž pre časť farmárov vylobovalo výnimku z robenia tendrov. Ide napríklad o včelárov, ktorí si chcú zakúpiť včelársku techniku, alebo vinohradníkov, ktorí sa rozhodli obnoviť svoje vinohrady. Ak prezident zákon nevetuje, tak niektoré tovary či stavebné práce budú môcť priamo nakupovať aj pestovatelia ovocia a zeleniny. V rokoch 2014 až 2020 by sa tak mohlo bez súťaženia rozdať až 104 miliónov eur z eurofondov a zo štátneho rozpočtu.

Komora však upozorňuje na to, že európske smernice výnimky pre túto skupinu nepoznajú. „Výnimky z verejného obstarávania sú upravené v smernici Európskej komisie a členské štáty tento zoznam nemôžu rozširovať,“ upozorňuje Slegers s tým, že tento výklad už bol veľakrát potvrdený Európskou komisiou, ako aj Európskym súdnym dvorom. Rozpor navrhovanej výnimky s európskym právom potvrdil pre HN ešte minulý týždeň aj partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev. „Európske právo takúto výnimku nepozná.“

 

Zmeny vraj nekonzultovali

Američania zároveň skritizovali spôsob, akým boli posledné zmeny o verejnom obstarávaní schválené. Napriek tomu, že zákon mení zásadné veci v jeho fungovaní, neprebehla k nim žiadna verejná ani odborná diskusia. Podľa Slegersa takýto spôsob schvaľovania zákonov považujeme nielen za netransparentný, ale v konečnom dôsledku znižuje prehľadnosť a dôveru podnikateľského prostredia. Ale tiež aj celkovú atraktívnosť Slovenska ako destinácie pre zahraničných investorov.

HN sa informovali, či spornú výnimku v súťažiach konzultovala vláda s Európskou komisiou. Úrad podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorý zmeny predložil do parlamentu, na otázku neodpovedal. Odkázal nás na agrorezort, ktorý mal od nich tieto zmeny požadovať. Ten nám včera reakciu nezaslal. Podľa informácií HN však tieto zmeny s komisiou konzultované neboli.

Hovorca prezidenta SR Marek Trubač včera informácie o liste Americkej obchodnej komory nemal. Dodal, že prezident o zákone rozhodne najneskôr do 15. februára.

Právnici u Jahnátka už raz zlyhali

Ak boli zmeny v tendrovom zákone v rozpore s európskym právom, nešlo by o prvé zlyhanie právnikov na rezorte pôdohospodárstva. Ich zákon o odbytovom fonde bol skritizovaný ako protiústavný. Návrh zakázať export dreva do zahraničia zas nerešpektoval európske právo voľného pohybu tovarov. Zákonom o lesoch chceli legislatívci obmedziť aktivity občanov v súkromných lesoch. Kritikou vtedy nešetril ani premiér Robert Fico. „Keď som čítal, čo niektorí úradníci navrhujú, neveril som vlastným očiam.“ Reakciou na jeho slová boli personálne zmeny v rezorte.

01 - Modified: 2006-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj hydiny vzrástol
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-27 16:00:23 - Feat.: - Title: Budete kričať, ale potrebujeme rozostavať ekonomiku, hovorí Fico. Vláda schválila Rašiho návrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:29