StoryEditor

Slovensko má rekordéra v zamestnávaní. Nitru

23.06.2014, 00:00
Trh práce. Najvýraznejší pokles nezamestnanosti bol v máji v Nitrianskom kraji.

Len pred mesiacom prišla Nitra o top investíciu. Konkrétne o dvetisíc nových pracovných miest od juhokórejského výrobcu pneumatík Nexen. Napriek tomu teraz prekvapili. A paradoxne v práci. Nitriansky kraj bol rekordérom v májovom poklese nezamestnanosti. Za posledný rok tu jej miera klesla o 2,3 percentuálneho bodu na 11,7 percenta. To je najviac spomedzi všetkých slovenských krajov.

Dôvody sú podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu jasné. Zamestnanosť podľa neho postupne zvyšovali menšie a stredné veľké firmy z rôznych odvetví.

Noví, ale aj zabehnutí investori

Takýto trend potvrdzuje napríklad aj spoločnosť Osram z Nových Zámkov. „Zaznamenali sme za posledné obdobie nárast o niekoľko desiatok zamestnancov, vo výrobných, technických i administratívnych pozíciách, predovšetkým vďaka rozbehnutiu nového výrobného projektu výroby svietidiel,“ konštatoval manažér ľudských zdrojov v spoločnosti Matej Majer.

Firmy tak postupne pociťujú naštartovanie ekonomiky a tým aj viac zákaziek. Podľa regionálneho riaditeľa personálnej agentúry Manpower Martina Miklánka sa pod pokles nezamestnanosti podpísal aj rast dodávateľov pre automobilky. Práve tým sa v poslednom období výrazne darí. Mnohé už naplnili svoje kapacity a musia sa rozširovať.

To je však faktor, ktorí pociťujú všetky firmy naprieč Slovenskom. Nitra má však jednu výhodu. Hoci o veľkého investora prišli, iní sem aj naďalej smerujú. Región má jednu výhodu – pomerne kvalitnú infraštruktúru.

Potvrdzuje to aj Milan Balla, riaditeľ americkej spoločnosti Pall Corporation pre Slovensko, ktorá sa zameriava na výrobu napríklad filtrov do klimatizácií či na čistenie vody. Tá sa začiatkom tohto roka rozhodla do okolia Nitry presunúť časť svojej výroby z Veľkej Británie. „Bol to mix faktorov, ako napríklad dobrá logistika a dostupnosť vhodnej pracovnej sily,“ zdôvodňuje Balla.

Podľa managing partnera spoločnosti KPMG Ľuboša Vanča ide, čo sa týka okolia Nitry, už o zabehnutú priemyselnú oblasť. Už od roku 2001 tu haly po skrachovaných podnikoch z 90. rokov obsadzujú zahraniční investori. „Lokalita je tak už odskúšaná,“ dodáva.

Bude sa dariť aj naďalej.

Ani s koncom sezónnosti, ktorá poklesu nezamestnanosti tiež nahráva, Miklánek neočakáva, že by nezamestnanosť začala v tomto regióne opätovne rásť. Najmä koncom roka by sa mohli totiž na trhu objaviť ponuky ďalších pracovných miest. Príkladom je už etablovaná spoločnosť Mühlbauer Technologies. K súčasným 220 zamestnancom plánuje prijať ďalších sto, polovica z nich bude v novom vývojovom centre.

Pozitívny vývoj v číslach nezamestnanosti však nie je prípad Nitrianskeho kraja. O približne jeden a pol percentuálneho bodu sa ju totiž podarilo znížiť na celkom Slovensku a v máji tak priemerná nezamestnanosť dosiahla 12,8 percenta. „Je to výsledok aj dobre nastavenej aktívnej politiky trhu práce,“ tvrdí minister práce Ján Richter.

 

01 - Modified: 2006-07-06 07:19:00 - Feat.: 0 - Title: Fico prisľúbil v Štrasburgu rešpektovať etnické menšiny
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:09