StoryEditor

Pri Poprade chystajú nezvyčajnú developerskú akciu. Chcú presťahovať osadu

01.01.2014, 23:00
Reality. Z centra obce Jánovce chcú presťahovať rómsku štvrť. Domáci sa nádejajú, že im stúpnu ceny pozemkov.

Nezvyčajnú developerskú akciu pripravuje obec Jánovce v okrese Poprad. Z centra dediny chce kompletne presťahovať celú rómsku osadu. Okrem zlepšenia života Rómov miestni spomínajú i ďalší zásadný dosah. Dúfajú, že projekt zásadne oživí realitný trh v obci. „Z hľadiska záujmu o lokalitu a cien môže mať presťahovanie osady zásadný význam,“ hovorí maklér realitnej spoločnosti Reality Tatry Miroslav Klein.

Dopyt by mal stúpnuť

V časti Jánoviec Čenčice predáva Klein rekreačný pozemok a priznáva, že obchod mu dlho stojí. „Je to všeobecný fakt, že blízkosť tohto typu osád zásadne znižuje ceny pozemkov aj záujem o ne,“ spresnil. Starosta Jánoviec Jozef Kacvinský s odôvodnením neskončených úradných konaní zatiaľ podrobnosti o projekte uvádzať nechce. Naznačil len, že očakáva najmä nepriame dosahy. „Nie je plán stavať niečo priamo na mieste súčasnej osady, skôr jej asanácia môže oživiť záujem stavať v tesnom okolí,“ spresnil.

Pozemky pod súčasnou osadou sú súkromné, preto hlavné slovo pri plánoch budú mať ich majitelia. Martin Gajdoš, ktorý býva na ulici v tesnom susedstve osady tvrdí, že kvalita života sa jej asanáciou výrazne zlepší. „Sám som ochotný ísť dobrovoľne pomáhať Rómom stavať nové bytovky, situácia pre nich a nás ostatných kvôli osade je ťažká,“ dodal. Myslí si, že obec sa môže zmeniť. „Vidíte ten nový dom, takých by tu mohli byť desiatky,“ ukázal na novostavbu pri ceste do osady. Jánovce ležia v blízkosti relatívne prosperujúceho mesta Poprad. Do je okolitých obcí ako Hôrka či Veľký Slavkov sa ročne sťahujú desiatky Popradčanov, v Jánovciach výstavba stagnuje. Gajdoš je presvedčený, že dôvodom je práve nezvyčajné umiestnene osady v centre.

Chcú ho aj Rómovia

Projekt zatiaľ vyzerá na takzvanú win-win situáciu, keď každý vyhráva. Z niekoľkých desiatok Rómov, ktorých sme v osade stretli, je projektom nadšený každý. „Bojíme sa len toho, aby sa zase niečo neodložilo, aby sa bytovky naozaj postavili. Sťahovali by sme sa aj ihneď,“ hovorí vajda osady Ladislav Pecha. Podľa jeho ženy Viktórie najviac trpia deti, ktoré v takomto prostredí vyslovenej biedy majú znížené šance na rozvoj. „Pozrite sa vôkol, treba niečo vysvetľovať?“ pýta sa Jozef Horváth.

„Toto sú neľudské podmienky, kde sa nedá existovať a žiť,“ dodáva a tiež spomína najmä deti a ich budúcnosť. Sťahoval by sa ihneď aj Martin Paloček. „Ak by sa tento plán dokončil, bola by to spása pre všetkých,“ spresňuje. To, že nová lokalita, kde majú vyrásť nové bytovky, sa nenachádza v centre, za problém alebo pokus o vytesňovanie Rómov z dediny nepovažuje. „Má tam byť obchod, škola, je dobre nakreslené,“ dodal.

Čísla a fakty

Obec investuje tri milióny eur

Postaví za to 10 bytoviek

V nich bude 80 bytov

Jánovce majú 1430 obyvateľov

V osade žije 571 Rómov

Integrovane v obci 235 Rómov

K bytu bude kôlnička na drevo

Postreh HN

Problém je len jeden. Hovorí sa, a nerobí nič.

Projektu v Jánovciach možno priradiť skóre 2:1. V prvom rade pomôže Rómom, ktorí napriek všeobecnej mienke určite nie sú plne zodpovední za to, že žijú v otrasných podmienkach tretieho sveta. Všetkým sťažovateľom, ktorým leží v žalúdku i nákup školských pomôcok chudobným deťom, možno garantovať, že ak by prežiť detstvo v osade museli oni, mali by to veľmi ťažké i so svojimi nerómskymi génmi. Hoci časť Rómov novú šancu premrhá, pomocná ruka pri pokuse odraziť sa od dna je tu nutná. Nebyť osadníkom a žiť pri osade je tiež ťažké. Majiteľom domov razom stúpne hodnota ich majetku. V Jánovciach sa rozhýbe stavebný ruch a prídu peniaze. Malým otáznikom je len lokalita bytoviek. Tá je výrazne za obytnou zónou dediny ďaleko v kopcoch. Ak mnohí hovoria, že problém Rómov sa nedá riešiť, treba ich poslať do spišských dediniek Nová Lesná a Štrba. V nich Rómovia žijú navlas rovnakým životom ako väčšina. Podnikajú, pracujú, zarábajú. Nemajú tam osadu, jednoducho žijú medzi väčšinou. Napriek riziku vzniku novej osady v bytovkách je jánovský projekt to, s čím treba okamžite začať. Pretože Slovensko má s Rómami len jediný problém. O riešeniach sa iba kvetnato hovorí, ale nič reálne sa nerobí.

01 - Modified: 2005-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda mlčí, strany hrajú sólo
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa 04 - Modified: 2024-03-04 12:12:36 - Feat.: - Title: Volvo ukázalo na slovenský problém 05 - Modified: 2024-02-29 10:24:06 - Feat.: - Title: Volvo má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo, vraví Tomáš
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:37