StoryEditor

Výber penzií bude jednoduchší

25.02.2014, 23:00
Stovky dôchodcov sa čoskoro k svojim úsporám z druhého piliera dostanú výrazne jednoduchšie.

Štát sa totiž rozhodol rozviazať im ruky. A to tým spôsobom, že im dal viac možností na to, ako im budú tieto súkromné penzie vyplácané. Rezort práce tak v tomto smere vyšiel v ústrety požiadavám verejnosti.

V pôvodnom návrhu, ktorý vláda predstavila ešte vlani, boli totiž kritériá vyplácania prísnejšie. Viacerí odborníci túto zmenu vítajú. „Zvyšuje sa tým flexibilita pri nakladaní s vlastnými úsporami.,“ tvrdí odborník na druhý pilier z Univerzity Mateja Bela Ján Šebo.

Zo zmeny sa však nemôžu tešiť všetci. Budú ju môcť totiž využiť len tí, ktorí splnia základnú požiadavku – ich základný, teda doživotný, dôchodok musí byť vyšší ako 800 eur. Práve toľko je totiž v súčasnosti štvornásobok životného minima, ktorý otvára dvere k využitiu dočasného a programového výberu penzie.

 

 

Ide o penziu, ktorú dostanú buď len od Sociálnej poisťovne, alebo to bude súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera. Len títo dôchodcovia budú mať totiž právo vybrať si medzi ďalšími dvoma už spomínanými spôsobmi vyplácania svojich úspor.

Programový výber zaručuje budúcim penzistom úplnú slobodu. To znamená, že len od nich závisí, či im dôchodková správcovská spoločnosť vyplatí nasporenú sumu na ruku, alebo či ju chcú dostávať tri roky vo forme mesačných splátok. Podľa odborníkov tak budú mať ľudia viac možností voľby. „Považujeme za prirodzené, že sporiteľ, ktorý má dostatčný mesačný dôchodkový príjem, môže nakladať so svojimi úsporami na základe jeho vlastných potrieb,“ hovorá analytik Iness Radovan Ďurana. V praxi tak súkromnén úspory môžu použiť buď na kúpu auta, vyplatenie hypotéky alebo ich investujú. Druhá možnosť, pre ktorú sa môžu bohatší penzisti rozhodnúť je dočasný dôchodok. Tu si však musia vybrať, či budú dostávať peniaze po splátkach, a to päť, sedem alebo až desať rokov.

 

Zjemnenie podmienok

Odborníci zmiernenie pravidiel vítajú. „Považujeme za prirodzené, že sporiteľ, ktorý má dostatočný mesačný dôchodkový príjem, môže nakladať so svojimi úsporami na základe vlastných potrieb,“ hovorí analytik INESS Radovan Ďurana. V praxi tak súkromné úspory môžu použiť buď na kúpu auta, vyplatenie hypotéky, alebo ich investujú.

V pôvodnom návrhu, ktorý predstavil rezort práce verejnosti, boli kritériá nastavené prísnejšie. Peniaze mali ľuďom poisťovne vyplácať najmenej desať rokov. Výška jednej splátky pritom nesmela presiahnuť životné minimum, približne dvesto eur.

Kým odborníci zmenu chvália, poisťovne, ktoré budú dôchodky vyplácať, majú opačný názor. Najmä nastavenie programového výberu sa im nepozdáva. „Z dôchodkového systému robí pre určitú skupinu ľudí v podstate bankomat,“ tvrdí Miroslav Čamek zo Slovenskej asociácie poisťovní.

 

Rozhodovať sa budú len bohatí

Najmä v prvých rokoch si však budú môcť vyberať len „bohatší“ penzisti. A to z dvoch dôvodov. Priemerný dôchodok zo Sociálnej poisťovne sa dnes pohybuje okolo 390 eur. A nízku penziu, priemerne 46 eur, bude dostávať aj väčšina ľudí, ktorí si v druhom pilieri sporia od jeho založenia. Za desať rokov si totiž nasporili málo peňazí. V praxi tak väčšina penzistov nebude mať možnosť výberu a bude sa musieť uspokojiť len s doživotným dôchodkom.

Práve preto je podľa odborníkov 4-násobok životného minima príliš veľa. „Priestor na určité zníženie hranice tu je,“ hovorí šéf Asociácie DSS Stanislav Žofčák. A preto chce poslanec parlamentu a zakladateľ druhého piliera Ľudovít Kaník navrhnúť v parlamente, aby sa hranica znížila.

01 - Modified: 2006-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budú nás reprezentovať
01 - Modified: 2024-04-01 21:38:45 - Feat.: - Title: Ruky preč od druhého dôchodkového piliera 02 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 03 - Modified: 2024-03-22 14:24:36 - Feat.: - Title: Takmer polovica sporiteľov sa spolieha na druhý pilier napriek inflácii, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-02-26 15:52:33 - Feat.: - Title: O nižších odvodoch do druhého piliera vie polovica Slovákov, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:23