StoryEditor

Chov je humánnejší. Niektorí sú však pozadu

18.06.2013, 00:00

Humánnejší chov nosníc je povinný od januára 2012. V členských štátoch Európskej únie sú od tohto termínu zakázané takzvané konvenčné alebo aj batériové klietky. Tie sa mali nahradiť takzvanými obohatenými, ktoré sú priestrannejšie a poskytujú sliepkam viac komfortu. Sú totiž vybavené hniezdom a bidlom, aby sa nosnice mohli viac hýbať. „Žiaľ, nie všetky členské štáty naplnili tieto požiadavky a aj v súčasnosti sa v niektorých členských štátoch nachádzajú chovy v klasických batériových klietkach,“ povedala pre HN Andrea Halászová z tlačového oddelenia rezortu pôdohospodárstva. Chov podľa starých pravidiel však má obmedzenia. Vajcia, ktoré z neho pochádzajú, sa nemôžu predávať v obchodoch. Môžu sa využívať len pri ďalšom spracovaní v potravinárskom priemysle.

Chov hydiny na Slovensku patrí medzi tie, ktoré sa prepadli najmenej. Napríklad chov sliepok klesol zhruba o štvrtinu, ku koncu minulého roka bol tak ich počet asi 6,2 milióna. Aj pokles produkcie vajec bol miernejší, ako produkcia iných odvetví živočíšnej výroby. Na porovnanie, ošípaných ubudli tri štvrtiny a hovädzieho dobytka len o niečo menej.

Hydine sa darí aj v celoeurópskom meradle. „Európska únia je v komodite slepačie vajcia dlhodobo, stabilne a vysoko proexportná,“ hovorí Halászová. Len pre ilustráciu, v roku 2012 vyviezli krajiny únie 185 tisíc ton, pričom import do únie dosiahol pätinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:45