StoryEditor

Farmárom opravia závlahy. A môžu chovať kapry

26.08.2013, 00:00

Dubník -- Apetít Slovákov púšťať sa do netradičných nápadov pri chove rýb rastie. Po tom, ako nedávno v Sládkovičove začali pripravovať chov tropických sumcov v teple bioplynovej stanice alebo stavbu 350 bazénov pre morské lososy v Rešici, ďalšia novinka tentoraz prichádza od Nových Zámkov. 
Vyhrávajú obaja
V dedinke Dubník chce spoločnosť Agro-Fox na chov kaprov využiť dnes zdevastovaný a zanesený systém zavlažovacích kanálov pre farmárov. Zástupkyňa firmy Zuzana Szláviková hovorí, že ide o viacnásobnú win-win situáciu pre obe strany. "Po oprave kanálov ich na pôvodný účel využijú poľnohospodári, našim rybám zase v nich vytvoríme výborné, až prirodzené životné podmienky," hovorí.
Projekt, keď netreba stavať nové rybníky na zelenej lúke, zase zníži celkové investičné náklady. Tie firma odhaduje na 600-tisíc eur. Farma tak v lokalite získa 7,5 kilometra kanálov, ktorých časťou sú i dve vodné nádrže so vzdúvadlami. Z pohľadu plochy pôjde o tri hektáre chovnej plochy. Investícia zahŕňa najmä úpravu medzičasom zaneseného dna a stabilizáciu brehov. Predbežný začiatok prác je stanovený na september tohto roku. Ak všetko pôjde podľa plánu, kolaudovať chce Agro-Fox v decembri 2018.
Aj šťuky
"Hlavným chovateľským cieľom je produkcia násad kapra a ostatných nížinných druhov rýb," spresňuje Szláviková. Čo sa týka trhu a dopytu, tu sa chce Agro-Fox primárne orientovať na lokálny trh. "Či už pôjde o čerstvé úlovky alebo aj zamrazovanie rýb," hovorí o stratégii. Ročnú produkciu kaprov odhadujú na dvetisíc kilogramov. Doplnkovo chcú chovať i šťuku, lieňa a amura. Zmiešanosť chovu posilní úhor a zubáč.
Miroslav Orinčák z odborného portálu Fishnet.sk vidí v zámere viacero výhod. Nevylučuje, že po úspešnom zvládnutí  by sa mohol uchytiť aj na iných miestach. "Ide o zaujímavé využitie ponúknutej možnosti. Dôležitý tu bude výber druhov. Do kanálov by sa nehodili napríklad pstruhy, ktoré potrebujú viac kyslíka, ale pre kaprovité násady bude prostredie ideálne," povedal. Orinčák tu vidí i ďalšiu výhodu pre farmárov. "Ryby vode pre závlahy poskytnú isté množstvo prírodného hnojiva," dodal. Tomáš Tišťan

****popiska****
Pri Nových Zámkoch chcú zastarané zavlažovacie kanály využiť na chov kaprov. Ilustračná snímka: archív

*****citát****
"Po oprave kanálov ich na pôvodný účel využijú poľnohospodári, naším rybám zase v nich vytvoríme výborné, až prirodzené životné podmienky," Zuzana Szláviková, Agro-Fox 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:38