StoryEditor

Štát predstavil revolučnú novinku. Takto bude fungovať cestovanie zadarmo

22.10.2014, 12:11
Autor:
tasrtasrporpor
Ministerstvo dopravy navrhuje, aby štát dotoval cestovné pre študentov a dôchodcov sumou trinásť miliónov eur.

Potvrdené. Vláda ukázala, kto všetko už od polovice novembra bude cestovať zadarmo. Po novom sa to dotkne všetkých študentov a dôchodcov, ktorí cestujú vlakmi. Štát si tak prostredníctvom svojho dopravcu – Železničnú spoločnosť Slovensko –  poistí zľavami cestujúcich. Materiál na vládu predložil šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (na snímke).

"Cieľom tohto opatrenia je predovšetkým to, aby sme do určitej miery odbremenili rodiny, ale aj študentov, ktorí študujú na vysokých školách od nákladov spojených s cestovaním. Rovnako si myslíme, že takéto opatrenie je vhodné pre dôchodcov," priblížil po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

Pomoc nebude zadarmo. Ministerstvo dopravy navrhuje, aby štát dotoval cestovné pre študentov a dôchodcov sumou trinásť miliónov eur. „Je to záchranné koleso pre Železničnú spoločnosť Slovensko, ktorej hrozí úbytok cestujúcich a prepad tržieb,“ zhodnotila v minulosti šéfredaktorka Železničnej revue Desana Mertinková.

Zaujímavosťou je, že jeden milión z 13-tich miliónov získa aj súkromnný dopravca RegioJet. Bude to však len na linke medzi Bratislavou a Komárnom. Český dopravca žiada dotácie aj na svoju novú linku. V decembri spustí trať medzi hlavným mestom a metropolou východu. A sľubuje nižšie ceny, než štátne železnice. Štát dotácie na tejto linke odmieta.


Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek.

Cestovanie zadarmo sa bude týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov.

Lístky zadarmo budú určené pre miesta v druhej triede. Nárok na ne budú mať všetky deti do 6 rokov, ktoré nebudú potrebovať žiaden lístok. Tiež študenti do 15 rokov, ktorí si budú musieť "kupovať" takýto bezplatný lístok na preukaz. Ten im vystaví dopravca bezplatne.

Zároveň budú môcť zadarmo cestovať aj študenti denného štúdia do 26 rokov, ktorí tiež budú potrebovať lístky. Kúpia si ich buď na študentské preukazy vo forme čipovej karty vydávané školami alebo na preukaz, ktorý im vystaví dopravca. Rovnako zadarmo. Cestovať bezplatne budú môcť na akýkoľvek účel a na akejkoľvek trati, čiže nielen do školy, ale aj na súkromné cesty.

Súčasne budú môcť cestovať zadarmo vo vlakoch všetci seniori, ktorí dovŕšia vek 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov. Jazdiť železničnou dopravou budú na lístky, ktoré získajú na bezplatne vydaný preukaz. Pre ľudí, čo dovŕšia 62 rokov, ich vydá dopravca na základe občianskeho preukazu. Poberateľom dôchodkov zase na základ dokladov, ktoré preukazujú priznanie daného dôchodku.

Opozícia tento krok vlády však kritizuje. „Ľudí čaká drahšie cestovanie v autobusoch. To je odvrátená strana vládneho zámeru, poskytnúť niektorým skupinám cestovanie vo vlakoch zadarmo. Odchod časti cestujúcich z autobusov do vlakov totiž prehĺbi straty autobusových dopravcov a oni budú nútení navrhnúť zvýšenie cien prepravy. Dôkazom, že to takto funguje, je Prešovský kraj. Tam od začiatku roka zdvihli cestovné v priemere o sedem percent, pričom k hlavným dôvodom patril práve poklesu počtu cestujúcich,“ tvrdí Miloš Moravčík podpredseda KDH pre verejné financie.

Kto bude cestovať vlakmi zadarmo

1. deti od 6. roku veku do dovŕšenia 15. roku veku,
2. žiaci a študenti do dovŕšenia 26. roku veku,
3. poberatelia dôchodku do dovŕšenia 62. roku veku
4. občania od dovŕšenia 62. roku veku a občania od dovŕšenia 70. roku veku.
5. deti do dovŕšenia 6. roku veku,
6. sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S,
7. poslanci Národnej rady SR a sudcovia Ústavného súdu SR p
8. držitelia preukazov ŠOD/ŠOTD
9. príslušníci Policajného zboru Ministerstva vnútra SR

 

01 - Modified: 2006-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:16